Котел за мільйон доларів установили японці у дергачівській школі (ФОТО)

10.02.2015 13:57 Суспільство
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
Новий сучасний котел за японські кошти у Дергачах працює вже кілька днів. Він опалює місцеву школу.

Для реалізації проекту з енергозбереження в Дергачах японці вклали 1 млн дол. Так, сьогодні, 10 лютого тут урочисто запустили нове обладнання у твердопаливній котельні, яка була модернізована в рамках проекту «Пілотне дослідження з передачі Україні технологій малих і середніх підприємств щодо обладнання з виготовлення пелет з біомаси, а також бойлерів на біомасі».

Обладнання встановили за рахунок гранту Японського агентства з міжнародного співробітництва (JIСА). Воно опалюватиме Дергачівську гімнзію № 3. Після заміни котельного обладнання економія природного газу за один опалювальний сезон для бюджету складе близько 1 млн грн. Це 125,7 тис. м3 блакитного палива. Працює новий котел за рахунок пелетів, які виробляють на Куп’янському пелетному заводі (пелетайзер). Там, до речі, також стоїть японське обладнання.

- Я думаю, що співпраця з японським агентством на цьому не зупиниться і енергозберігаючі проекти в області будуть розвиватися надалі, - сказав в. п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко. 



За його словами, у разі, якщо співпраця продовжиться, пелетайзер у Куп’янську буде виробляти пелети для 38 котелень.

- Їх має надати нам японська сторона на опалювання таких же об’єктів, як і цей, - дитячих садків, шкіл тощо. Ці місця ми будемо визначати спільно з японською стороною, - сказав Євгеній Шахненко.

За його словами, у разі позитивного результату японці планують також будівництво ще двох пелетайзерів та установку 42 котлів.

- Цей проект є дуже важливим для усіх дергачівців, для усіх мешканців області. Адже ми можемо пересвідчитись, що завдяки альтернативним підходам досягається значна економія бюджетних коштів. Пріоритетом у нашій роботі, як завжди підкреслює голова обласної ради Сергій Чернов, мають бути проекти із впровадження енергозберігаючих технологій, - зазначила перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко.

До речі, загалом за кошти державного, обласного бюджетів та інвесторів минулого року на Харківщині замінили 58 котлів та зробили 23 повномасштабні модульні котельні з переведенням на альтернативне опалення.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта