Державну підсумкову атестацію та ЗНО об'єднують. Думка експертів

07.11.2014 14:33 Суспільство
У цьому навчальному році поєднають державну підсумкову атестацію (ДПА) з української мови з тестом ЗНО з української мови і літератури для всіх випускників загальноосвітніх шкіл.

 Зараз таке рішення реєструється у Мін’юсті. Для цього у базовій частині тесту буде виділено завдання, що стосуватимуться української мови, тому що ДПА складатиметься тільки з української мови.

Виконання цих завдань будуть оцінюватися за шкалою від 1 до 12 балів, а результати виконання цієї частини тесту заноситимуться в атестат про загальну середню освіту.
Ще два предмети (як було минулого року) – це буде ДПА у тій формі, яка традиційно проходила в школі.

– Узагалі-то ми виступаємо за те, що ДПА не потрібна у тій формі, як вона є зараз. Якщо абітурієнт проходить ЗНО, то його результати треба зарахувати й до атестату. Це зручніше і дитині, і школі, і краще для держави загалом, – переконаний Олександр Сидоренко. – Це дає абсолютно неупереджену оцінку знань дітей. І ще один важливий момент, завдяки цьому ми зможемо зробити загальнодержавний моніторинг: показати суспільству справжній стан системи освіти.

За словами Олександра Сидоренка, зробити такі кардинальні зміни готові вже з 2016 року. Можна було ще й цього року, але такі процедури потребують великих державних коштів, адже ДПА у формі ЗНО передбачатиме автоматично 100 % участь у тестуванні одинадцятикласників. А подібного в Україні ще ніколи не було. До слова, на Харківщині максимально реєструвалися 82–83 % школярів.

Календар проведення ЗНО поки що остаточно не визначено. Це пов’язано із тим, що в кожному регіоні, районі по-різному трактують рамки навчального року. Передбачається, що зовнішнє незалежне оцінювання проходитиме у квітні – липні. На практиці це означає, що перше ЗНО слід провести з української мови та літератури якомога раніше, аби школа могла провести ДПА і видати атестати. Найімовірніше, ЗНО з цього предмета буде у кінці квітня.

П’ять змін
1. Зовнішнє незалежне оцінювання і Державна підсумкова атестація є обов’язковими для всіх випускників 11 класів.
2. Мінімальний поріг у 124 бали скасовується. Система визначення результатів зовнішнього оцінювання змінилася на «склав/не склав».
3. З’явилися два рівні «А» і «Б» – базовий та поглиблений у тестах з української мови і літератури та математики.
4. «Ні» сертифікатам минулих років.
5. Відмінили тести з двох предметів: всесвітньої історії та світової літератури.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №128 від 25.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта