Харківських учнів запросили до давньогрецької гімназії

03.09.2014 12:11 Суспільство
Замість нудних уроків – захоплива подорож у минуле й інтелектуальне змагання в античному п’ятиборстві. Як сучасні діти потрапили в давньогрецький гімназій і чому там навчились?

Вересень – початок занять у школі. Як зробити так, аби слово «школа» не навіювало неприємних асоціацій, пов’язаних із нудьгою, зубрінням і бажанням «злиняти» з уроків? Це нелегке запитання поставили собі працівники Харківського літмузею. І знайшли оригінальну відповідь. 

У просторі розважально-освітнього центру «Книга» вони вирішили відтворити школи різних країн, що існували від античності до сучасності. І почали з Александрійського музейону – по суті, першого в історії людства університеті.

– Почали ми з античної школи, із зародження основ навчання, які потім перехоплюють європейські школи. Нам дуже цікаво почути дітей у діалозі. Це власне рушій, тому що в основі античної методики була діалектика, не просто вміння ставити запитання, а й вміня спілкуватися, вміння слухати іншого, розуміти іншого. Зрозуміло, ми не школа, ми не освітній заклад, але, попри це, ми намагаємось задати певну базу. Музейон – установа, якою опікуються музи і дають натхнення, – каже заступник директора музею з наукової роботи Тетяна Трофименко.

За її словами, працівники літмузею шукатимуть різні методи навчання, а завдання будуть з гумором і цікавинкою.

Тож, на початку тримісячної подорожі крізь часи дітей ознайомили з культурою Давньої Греції та Риму, славетними вченими та письменниками, маленькі гості пригадали античні міфи.

Відвідувачам, зокрема батькам, під час активних конкурсів запропонували поміркувати над філософськими питаннями в музейному саду філософів. Маленькі гості вправлялися в інтелектуальному античному п’ятиборстві – потрібно було влучити з лука у правильну відповідь. Ведуча ставила запитання з давньогрецьких міфів, і команда, що правильно називала героя, отримувала один бал, а якщо учасник ще й вціляв у мішень, то команда отримувала чесно зароблені два бали.
Інші конкурси також потішили невгамовних дітлахів. Вони стрибали в довжину та виміряли стрибок гекзаметром.

Наостанок найактивніші мали можливість поборотися в тому, хто більше перечитає віршів. Крім того, згадали і Астрід Ліндгрен, і українські народні казки. Після шалених перегонів на гостей чекала дуже цікава слайд-лекція про античну систему навчання. Разом з харківською поетесою Оленою Рибкою малеча спробувала написати вірші. Перший рядок був взятий з відомих творів, а вже продовжити його зголосилися і дітлахи, і батьки маленьких початківців.

Кожного тижня, аж до 25 листопада, відвідувачі зможуть потрапити до інакшої старої школи. Попереду – давньогрецька Академія Платона, Інститут шляхетних дівчат і аристократична вікторіанська школа.

Музейний педагог відтворюватиме правила навчання в тій чи іншій школі і пропонуватиме відвідувачам за цими правилами засвоїти літературознавчі студії.

Карина Безсонова, Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" №105 від 02.092014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта