На оновлення технічної бази вишів грошей немає - міністр Квіт

15.04.2014 13:07 Суспільство
http://ru.osvita.ua/ http://ru.osvita.ua/
Міністерство освіти і науки України має намір реформувати систему вищої освіти, створити замість Вищої атестаційної комісії Національне агентство з якості вищої освіти, а також змінити умови прийому до вищих навчальних закладів.

Приблизно так висловився міністр освіти і науки Сергій Квіт на зустрічі з освітянами Харківщини у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна. У зустрічі взяли участь понад 500 керівників, викладачів, студентів і голів профспілок вищих навчальних закладів Харківщини.

– Бюджет було розкрадено. Крім того, статті доходів до бюджету були нереалістичні. Тому перше, з чого ми почали, – це в авральному темпі скоротили бюджет на 57 %. Це безпрецедентний крок, і він дуже болючий, у тому числі й для освіти, – зазначив міністр.

Читайте також: ВСТУПНА КАМПАНІЯ У ВИШАХ. КВІТ РОЗПОВІВ ПРО "ВАРТІСТЬ" ШКІЛЬНОГО АТЕСТАТА
                      РЕФОРМА ОСВІТИ ПО-УКРАЇНСЬКИ: МІНУС АКРЕДИТАЦІЇ ВИШІВ ТА ПЛЮС НОВА АГЕНЦІЯ

При цьому міністр наголосив, що бюджет хоч і значно скоротився, а разом із ним і кошти на освіту, але не на стільки, на скільки це планувалося зробити на початку року. Зокрема, планувалося економити навіть на підручниках, тобто, вони мали бути платними, але все ж книжки залишились безкоштовними. Крім того, принципова позиція Міністерства освіти і науки в боротьбі за свій шматочок бюджету була в тому, щоб навчальне навантаження на вчителів не зростало, а державне замовлення навпаки б, – не зменшувалося. І, як вважає Сергій Квіт, так і буде, а держзамовлення, можливо, навіть трішки зросте.

Щодо модернізації наукової бази університетів, у тому числі закупівлі новітнього лабораторного обладнання, без якого взагалі неможливо навчати повноцінних спеціалістів у деяких галузях, а також вести наукові дослідження, міністр висловив думку, що виші самі мають вирішувати цю проблему. У держбюджеті поки що коштів на це немає. Але продовження євроінтеграційної політики України передбачає вихід вітчизняних вишів до значно більшої кількості конкурсів на отримання міжнародних грантів.

– Структура централізованого вертикального розподілу коштів, яка працювала за радянських часів, до певної міри була ефективна. На сьогодні, якщо порівнювати з Росією, то цю радянську систему там збережено, і вона є ефективною з двох причин. По-перше, Росія має «екстра-гроші» з газу та нафти, які вона може фінансувати у групу кращих університетів. І, по-друге, оця система пірамідальної влади жорстоко контролює результат, – вважає міністр. – В Україні немає «окремих» грошей, які можна десь взяти та інвестувати у виші. Тому запорука нашого успіху – створення сучасної і децентралізованої системи. Тобто, наше завдання – делегувати університетам більше прав і можливостей, щоб вони розвивались так, як бажають самі, та знаходили кошти на ринку. Ми робимо перші кроки до зближення з ЄС. Це означає, що на тлі проблем, що ми маємо, починаючи з цього року, у нас буде доступ до набагато більшої кількості світових, зокрема, і до європейських грантів.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №45 від 15.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта