Найкращі виши Харкова: конкурс на місце та найпопулярніші факультети

05.05.2015 06:30 Суспільство
uanews.kharkiv.ua uanews.kharkiv.ua
10 липня в Україні розпочнеться вступна кампанія до вишів. Випускники, які вже почали проходити ЗНО, ще мають час визначитися, до яких університетів подавати документи, і який із них, врешті, обрати.

У Харкові вибір вищих навчальних закладів здатен задовольнити будь-які запити абітурієнта. Близько півсотні університетів і академій надають можливість стати дипломованим фахівцем у різних галузях – від харчової до ракетобудування. За результатами минулого року найкращим вишем регіону, відповідно до рейтингу освітнього ресурсу Освіта.ua, був Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна.

До трійки лідерів також традиційно увійшли Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» і Харківський національний університет радіоелектроніки. До речі, ХНУ імені В. Н. Каразіна та НТУ «ХПІ» увійшли й до десятки найкращих вишів країни – вони зайняли друге та четверте місця відповідно.

Але чи збігаються оцінки експертів у галузі вищої освіти з уподобаннями абітурієнтів?
Минулого року найбільше заяв – майже 31 тисячу – отримав ХНУ ім. В. Н. Каразіна. Трохи менше – 28 тисяч – НТУ «ХПІ». 17,5 тисяч заяв надійшло до юридичної академії, майже 14 тисяч – до аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського. У десятці – Університет радіоелектроніки (близько 13 тисяч заяв), Педагогічний університет ім. Г. Сковороди (12 тисяч), Університет міського господарства ім. О. М. Бекетова (11,5 тисяч), економічний університет (10 тисяч), медичний університет (8,5 тисяч) та автодорожній університет з 6,5 тисячами заяв.

При цьому найбільший конкурс був у фармацевтичному університеті – 220 претендентів на місце (це було обумовлено маленьким держзамовленням на рік: усього 20 бюджетних місць) та в медичному – 15 абітурієнтів на місце. Як бачимо, «Топ-10» абітурієнтів дещо відрізняється від рейтингу експертів.

Втім, за словами начальника Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Анатолія Бабічева, визначити найбільш популярний серед випускників університет важко, оскільки абітурієнти подають документи одразу до кількох закладів: як до справді популярних, так і до не надто престижних – на випадок, якщо до кращого не приймуть. Легше визначити найбільш популярні серед абітурієнтів напрями підготовки.

Отже, відповідно до кількості заяв, поданих до вишів торік, найзатребуванішими залишаються медичні та юридичні спеціальності. Також традиційно популярні економіка та менеджмент. Ці професії абітурієнти здебільшого хочуть отримувати у профільних вузах. Йдеться про медичний університет, юридичну академію та економічний університет.
– Один із найпопулярніших вишів Харкова – ХНУ ім. В. Н. Каразіна, оскільки там можна отримати освіту практично з будь-якої популярної сьогодні спеціальності, – говорить Анатолій Бабічев.

Окрім уже названих спеціальностей, це міжнародні відносини, іноземні мови, туристичний менеджмент. Останнім часом на перші позиції виходять IT-спеціальності (комп’ютерні технології). Саме фахівці з інформаційних технологій сьогодні мають чи не найкращі перспективи щодо працевлаштування, у тому числі й за кордоном. За дипломом ITшника випускники йдуть до політеху, інституту радіоелектроніки або на комп’ютерний факультет того ж ХНУ ім. В. Н. Каразіна.

В університеті міського господарства ім. О. М. Бекетова, за даними Анатолія Бабічева, популярними є екологічні та будівничі напрями підготовки. Завжди є попит на фахівців з біомедичної електротехніки – їх готують в НТУ «ХПІ».

Тетяна Огородня, матеріал з газети "Слобідський край" №51-52 від 30.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта