Шкільний парадокс: районні чиновники пояснюють, як оптимізують сільські школи

16.04.2015 07:45 Суспільство
vk.com vk.com
Фінансування сільських малокомлектних шкіл потребує більших коштів.

Освітяни говорять про те, що у середньому утримання одного учня в повноцінній великій школі обходиться в 8,5 тис. грн на рік, а в малокомплектній – від 30 до 40 тис. на рік.

Районам, які мають 50 %–60 % шкіл із невеликим контингентом, вимушені більше коштів направляти на підтримку «маленьких» шкіл, таким чином обділяючи більші.

Наприклад, за даними Богодухівського районного відділу освіти, у районі безкоштовним підвезенням до місць навчання забезпечено 535 учнів та 56 педагогічних працівників. У разі закриття їх 12 малокомплектних шкіл виникає потреба підвозити ще 442 учні. Як району забезпечити підвезення загалом майже тисячі школярів, ніхто не знає.

Про те, що батькам і дітям, учителям і громадам сіл тих 12 шкіл поки нема чого хвилюватися, переконує голова Богодухівської райдержадміністрації Володимир Шаров.

– Питання закриття цих шкіл ми призупинили. Ми повинні піклуватися не тільки про економічні вигоди для місцевого бюджету, а й про наші національні інтереси, потреби громади, – каже Володимир Шаров.

Те, що долю школи на селі має вирішувати власне народ, переконаний і голова Богодухівської райради Дмитро Тризна.

– Рішення про закриття школи у Богодухівському районі ми ще не приймали, на останній сесії такого не розглядали. Ми направили у кожну школу і в кожну сільську раду листи із проханням обговорити у трудових колективах, із населенням імовірність закриття школи, а не повідомлення про закриття, як імовірно їх сприйняли. Зараз чекаємо на відповіді від кожної школи та сільської громади. А потім зберемося і будемо визначатися, але обов’язково врахуємо думку сільської громади, – запевнив Дмитро Тризна.

І дійсно, як пояснив директор Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Анатолій Бабічев, рішення про закриття школи може прийняти тільки її засновник, якими в своїй основі є районні, міські ради. Тож районний відділ освіти може лише винести пропозицію про закриття школи на сесію районної чи міської ради. І вже депутати вирішуватимуть, закривати школи чи ні.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №37 від 28.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта