Тести для ЗНО стають дворівневими. Дізнайтеся, як їх складати

07.11.2014 12:15 Суспільство
У 2015 році зовнішнє незалежне оцінювання пройде по-новому.

Цієї осені після тривалих дискусій і ретельного аналізу минулорічних іспитів було прийнято п’ять рішучих нововведень у процедуру ЗНО.

Уперше в історії проведення оцінювання впроваджуються тести дворівневої складності. Стосуватиметься це двох предметів: української мови і літератури та математики. Тест складатиметься з двох частин – базової, яку складатимуть усі абітурієнти без винятку з української мови і літератури, та базової з математики – для абітурієнтів, які вступатимуть на спеціальності, де ця наука потрібна.

Дворівневість вводиться для того, аби дати змогу вищим навчальним закладам більш професійно, кваліфіковано й глибоко відібрати собі майбутнього студента.

– Наприклад, візьмемо два виші: юридичну академію та політех. Погодьтеся, абітурієнт може мати той чи інший рівень знань з математики. Якщо він іде до першого вишу, то це один, якщо ж він обирає технічну спеціальність, то там, поза будь-яким сумнівом, має бути інший, вищий рівень, – роз’яснює особливості майбутнього ЗНО директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.

За вишами залишається право зазначити у своїх правилах прийому за деякими напрямами підготовки та спеціальностями на необхідність результату тесту ЗНО того чи іншого рівня складності. Разом із тим, деякі факультети, наприклад, механіко-математичний, щороку страждають від недобору студентів. У цьому разі можуть виникнути сумніви, а чи затребують на мехматі поглиблений рівень за таких проблем? Якщо ні – це вже серйозний парадокс і запитання до якості освіти.

Поглиблений рівень передбачає більшу кількість і вищу складність завдань. При реєстрації на ЗНО абітурієнт має право вказати, який тест і якого рівня складності він складатиме.
Традиційно базовий тест має складатися із 60 % завдань середнього рівня складності, 20 % – складних і 20 % – простих. У тесті підвищеної складності це співвідношення буде іншим і складатиметься з 60 % складних завдань, які не будуть виходити за межі шкільної програми.

Остаточно дізнатися сьогодні учневі, до якого рівня готуватися, на жаль, не можна. Ця інформація стане відома тоді, коли виші оприлюднять власне правила вступу. Однак із 1 листопада розпочнеться реєстрація на пробні тести, і вже на них абітурієнти зможуть спробувати дворівневі тести. На порталі УЦОЯО вже розміщено технічні описи таких тестів і відеоматеріали.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 128 від 25.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта