Як зберегти школи у селі. Харківські чиновники знайшли вихід

17.04.2015 09:14 Суспільство
ria.ru ria.ru
Згідно з держбюджетом на 2015 рік народні депутати скасували всі мораторії на закриття загальноосвітніх шкіл.

До того ж закрити школу тепер можна рішенням місцевої влади без згоди загальних зборів територіальної громади чи референдуму. Як от і зробили депутати в місті Лозова Харківської області.

– Дійсно, Законом передбачено без згоди громади, однак ніхто не забороняє нам вислухати думку людей, – констатує голова районної ради. – Ми і не проти закриття шкіл, ми проти того, щоб люди не підтримали наше рішення. Нам треба зробити так, щоб люди були задоволені.

Голова Богодухівської райради Дмитро Тризна наводить приклад, як у районі закривали школу в селі Куп’єваха. Тоді переконати громаду в цій необхідності вдалося завдяки створенню необхідних умов.

Читайте також: ШКІЛЬНИЙ ПАРАДОКС: РАЙОННІ ЧИНОВНИКИ ПОЯСНЮЮТЬ, ЯК ОПТИМІЗУЮТЬ СІЛЬСЬКІ ШКОЛИ
                     ОПТИМІЗАЦІЯ СІЛЬСЬКИХ ШКІЛ НА ХАРКІВЩИНІ: НЕМАЄ ГРОШЕЙ НА ВИКОНАННЯ ЗАКОНІВ
                     ЗАКЛАД Є, УЧНІВ НЕМАЄ. ЯК НА ХАРКІВЩИНІ ОПТИМІЗУЮТЬ МАЛІ ШКОЛИ

– Ми показали батькам шкільний автобус, який возитиме дітей до сусідньої школи, звозили їх туди, показали класи, їдальню, спортзал... І батьки вже самі погодилися, що так для дітей буде краще, – згадує голова райради.

У Лозівському районі депутати 25 березня на черговій сесії не підтримали рішення про оптимізацію двох шкіл – Петрівської та Кінненської. Непопулярне питання не набрало більшості голосів, а п’ята частина депутатів взагалі не голосувала. На це головний освітянин району Володимир Музика відреагував попередженням: якщо не почати економити, з осені вчителі сидітимуть без зарплати, навіть без індексацій заробітних плат педагогів та з 1 % надбавкою освіті Лозівщини не вистачає 8,5 млн грн.

І хоч Дмитро Тризна обіцяє, що й на Богодухівщині поки що не закриватимуть школи, у селах уже працюють на випередження і шукають різні шляхи, аби тільки їхню школу не закрили. От у Сіннянській ЗОШ І–ІІ ст., де зараз навчаються 28 дітей і яка також під загрозою закриття, хочуть створити навчально-виховний комплекс.

– Знайшли ще приміщення, якщо знайдемо донора, будемо виготовляти проект на реконструкцію того приміщення під НВК. Якщо все вийде – таким чином врятуємо школу, – каже сільський голова Лілія Білуха. – У нас багато дітей дошкільного віку, більше півсотні. На 1 вересня маємо клас.

Інший варіант порятунку сільської школи – пониження її ступеня, за нього – учні старшої школи їздитимуть в іншу школу. Відповідно до майбутньої стратегії реформування сфери освіти, за можливості молодша школа повинна залишитися у кожному селі. Щодо старшої школи – то це вже більш серйозні речі, бо передбачається, що на рівні з атестатом старша школа даватиме й робочу спеціальність. Тому планується, що таких шкіл буде декілька на район, аби учні старших класів могли отримати якісне профільне навчання.

У разі закриття школи у профільному департаменті ХОДА обіцяють, що про учнів та педколективи подбають. Без роботи не залишать тих учителів, які ще не на пенсії, забезпечать підвезення їх і дітей до іншої школи. Також, якщо сьогодні районні чи міські ради вирішать закрити школи, діти підуть до нової з 1 вересня.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 37 від 28.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта