Громадські експерти обіцяють жорстко стежити за кадровими призначеннями на Харківщині

11.08.2014 14:14 Влада
фото прес-служби фото прес-служби

Партійне квотування, перерозподіл посад у вищих ешелонах влади і на регіональному рівні призвело до того, що цілі галузі були довірені особам, які не тільки не є професіоналами, але навіть не є менеджерами, розуміючими специфіку роботи в своїх сферах.

Таку думку висловив координатор Харківської обласної організації Партії розвитку України, депутат Харківської міської ради Євген Шаповал, говорячи про права і повноваження громадянського суспільства, інструменти контролю та про владу, яка хотіла стати кращою.

Євген Шаповал відзначає, що влада, яка прийшла на зміну режиму Віктора Януковича, повинна була стати втіленням професійного, патріотичного та порядного підходу, але цього поки не сталося.

Зауваження і громадянських активістів, і «команди розвитку» зводяться до того, що нова влада не тільки не врахувала помилки старої, але, навпаки, тільки посилила їх.

Яскравий приклад, стверджує координатор обласної організації Партії розвитку Євген Шаповал, - процедура призначення Валентина Фесюніна головним податківцем області. Громадські активісти провели публічні обговорення, відбувся конкурс і була визначена людина, яка, на думку бізнес-спільноти, повинна була стати прикладом того, що влада почала діяти «по-новому» і прислухатися до думки громадянського суспільства. Була названа кандидатура бізнесмена, харків'янина Михайла Гагаркіна, на його користь висловилися експерти. Проте минулого тижня стало відомо, що призначення пройшло без огляду на пропозиції громади, і це людина з правоохоронної системи.

«Тут усе свідчить про те, що влада все ще не стала демократичною і громадянськи відповідальною. Призначення продовжують відбуватися кулуарно і за принципами політичної відданості. Помилки повторюються, в тому числі і ті кадрові помилки, які ми пройшли в 2005 році», - відзначає Шаповал.

Він упевнений, що у регіональної влади є тільки один вихід - кардинально міняти свою тактику відносин з громадянським суспільством. Зрозуміло, не завжди пропозиції від громадськості до кінця вивірені і відповідають формальним критеріям, але на сьогоднішній день немає консультаційних дорадчих комунікацій, констатує Євген Шаповал.

У зв'язку з цим Партія розвитку України зобов'язується уважно стежити за кадровими призначеннями в Харківській обласній державній адміністрації, в районах області, в інших державних органах. Координатор харківської «команди розвитку» з жалем констатує, що кандидатури тих людей, які насправді хотіли і могли б зробити країну кращою і демократичнішою, ігнорують, і у владних структурах, як і раніше, панує атмосфера бюрократії, кулуарності та зарегульованості.

«Громадянське суспільство вчиться швидше, ніж влада, і перші прецеденти - наприклад, пропозиція посадити в губернаторське крісло активіста харківського Євромайдану Дмитра Пилипця - були емоційні й не до кінця обгрунтовані. За час, що минув з того випадку, бізнес-спільнота і громадські активісти вдосконалили процедуру пропозиції кандидатів «з народу». Зокрема, процедура висунення Михайла Гагаркіна на пост головного податківця області - це еволюційний крок: була дотримана процедура, кандидатуру вивчав пул експертів. Але думки компетентних людей попросту проігнорували», - каже координатор обласної організації Партії розвитку України.

На його думку, кандидати від громадськості - не панацея, але свідоцтво того, що люди почали жити за іншими правилами, в тому числі і за тими, до яких йшов Майдан. Але влада поки не зрозуміла цього і діє по-старому непрозоро. Громади міста та області хочуть бути втягнутими в процес обговорення, але влада не хоче цього - адже набагато простіше поставити «потрібного» призначенця, ніж провести справжні громадські слухання, вважає Шаповал.

Партія розвитку України відзначає, що влада за минулі півроку не зрозуміла головного: суспільство вже не буде таким же безініціативним і слабким.

«Є ініціативи успішних людей, які хочуть зробити що-небудь для цієї країни, але влада зарубує на корені їх ініціативи. Перше, чого боїться будь-яка влада, - публічність. Ми будемо оприлюднювати всі порушення, всі непрозорі процедури - благо, існують Інтернет і соціальні мережі, у яких колосальна відвідуваність. Партія розвитку не дасть спокійно відбуватися беззаконню в сфері кадрових призначень», - підкреслює Євген Шаповал.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта