Кривава неділя у Харкові. Хроніка подій (ФОТО, ВІДЕО)

14.04.2014 06:00 Влада

Усе почалося вдень з нападу людей з георгіївськими стрічками на мітингувальників, які поверталися після маршу єдності, що проходив у центрі міста. 

Це сталося після того, як проросійські учасники ходи прорвали кордон міліції на перехресті вулиці Раднаркомівської і вулиці Сумської. Вони наздогнали «євромайданівців» біля виходу з метро «Університет» і в переході метро.

З 16 години озброєні палицями і битами блокували будівлю Харківської міськради.

За словами очевидців, деякі з них зайшли в будівлю з двору, розбили вікна на першому поверсі. Протягом декількох годин люди займали двір міськради. У будівлю періодично ходила група «антимайданівців» на переговори за участю міського голови Геннадія Кернеса.

Близько 18.50 до протестуючих вийшов «антимайданівець» Костянтин Долгов. Він розповів, що мер Харкова Геннадій Кернес готовий виконати вимоги проросійських активістів і почав зачитувати, які саме. Натовп зажадав, щоб Кернес зачитав вимоги сам.

Кернес вийшов до протестуючих і зачитав те, що він готовий робити:

- Посприяти поверненню в ефір російських телеканалів;

- Вимагати від депутатів Верховної Ради України, щоб вони прийняли закон про місцеві референдуми;

- Забезпечити харківським прихильникам референдуму можливість донести свою позицію в регіональних ЗМІ;

- Надати мітингувальникам сцену і звукопідсилення;

- Надавати юридичну підтримку затриманим при звільненні Харківської облдержадміністрації.

Люди вимагали від Кернеса розповісти, що відбувається з бійцями колишнього спецпідрозділу «Беркут». Близько 19.00 до мітингувальників вийшов в.о. начальника спеціального батальйону міліції - так називається спецпідрозділ, в яке увійшли бійці розформованого «Беркута» - Владислав Лукаш. Він запевнив мітингувальників, що з батальйоном все гаразд, що бійці продовжують виконувати свої обов'язки.

О 19.30 мітингувальники пішли від міськради по домівках. Демонстранти оголосили, що зберуться у понеділок о 13.00 на площі Свободи.

Губернатор Харківської області Ігор Балута звернувся ввечорі 12 квітня до мешканців Харкова та області із заявою. У ній губернатор наголосив на непрустимості вирішення політичних суперечок за допомогою палиць, зброї та сутичок. Ігор Балута закликав зберігати спокій і не піддаватися на провокації. 

Автор: Администратор сайта