Харківський інваспорт. Як усе починалося

22.07.2013 13:20 Спорт
фото http://invasport.org фото http://invasport.org

Регіональний центр з фізкультури і спорту інвалідів «Інваспорт» Харківської обласної ради відзначив напередодні ХХII Дефлімпійських ігор своє 20-річчя.

Про те, як розвивався спорт інвалідів в Україні та Харкові, про його перемоги і проблеми розповів керівник «Інваспорту» Микола Овчаренко.

Микола Овчаренко – людина, яка не з чуток знає про спорт інвалідів. Утративши під час бойових дій в Афганістані ногу, він знайшов себе у спорті і прославив Україну на багатьох міжнародних турнірах. Ставши неодноразовим чемпіоном і рекордсменом країни з плавання, він вирішив спробувати себе в зимових видах спорту та згодом виграв чемпіонат світу з біатлону, неодноразово виборював медалі етапів Кубка світу та став призером Параолімпійських ігор.

– Розвиток інваспорту в Україні починався зі звичайних зборів у громадських організаціях, – розповів Микола Овчаренко. – Представники цих організацій буквально на вулиці зупиняли інвалідів і в процесі спілкування розповідали, що в Україні розвиваються різні види спорту для людей з обмеженими фізичними можливостями. Запрошували приходити та спробувати себе у спорті. Надалі вже ставилися цілеспрямовані завдання. Почали створюватися ДЮСШ для інвалідів, які охоплювали вже дитячу категорію – з вродженою інвалідністю або придбаною в наслідок нещасних випадків.

Коли в 1993 році в Україні було створено систему «Інваспорт», ініціатором якої був депутат Верховної Ради Валерій Сушкевич, спорт для людей з обмеженими фізичними можливостями вийшов на новий етап розвитку. Було прийнято загальнодержавну програму розвитку, яка передбачала активне залучення інвалідів у спорт. Ті, хто досягав певних успіхів на міжнародних турнірах, стали отримувати матеріальне заохочення, що дало стимул для розвитку спорту серед інвалідів.

Крім того, в Євпаторії було збудовано параолімпійський і дефлімпійський центр, у якому створено всі умови для реабілітації інвалідів. До речі, він є найкращим у Європі.

– Сьогодні ми тісно співпрацюємо з усіма соціальними службами, з Департаментом молоді та спорту, Департаментом соціального захисту, з фондами інвалідів і громадськими організаціями інвалідів, яких тільки в одному Харкові десятки. Ми даємо можливість самореалізації інвалідам, які намагаються адаптуватися в цьому світі. Їм простіше адаптуватися, якщо вони потрапляють в систему спорту, – зазначив Микола Овчаренко. – Харківський регіональний центр «Інваспорт» – один з небагатьох в Україні, який має свої філії і в районах області. На сьогодні відділення «Інваспорту» працюють у Первомайському, Куп’янському, Лозівському, Валківському та Красноградському районах Харківської області, що дає можливість реабілітації інвалідів не тільки у великому мегаполісі, а й у невеликих містах.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №86 від 20.07.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта