Щаслива сімка Харківщини побореться за Україну. У Китаї стартували Юнацькі Олімпійські ігри

19.08.2014 12:06 Спорт
16 серпня в одному з найдавніших міст планети, китайському Нанкіні, запалає вогонь II літніх Юнацьких Олімпійських ігор.

Уперше – гольф і регбі 

Тільки місяць тому відгриміли останні баталії чемпіонату світу з футболу, а світ уже завмер в очікуванні не менш масштабної спортивної події чотириріччя – Юнацьких Олімпійських ігор. Із 16 по 28 серпня більше ніж 3500 юних спортсменів віком від 14 до 18 років боротимуться за медалі у 28 видах спорту, серед яких уперше будуть представлені гольф і регбі.

Олімпійський рух серед юнаків та дівчат досить молодий. Улітку 2007-го на сесії Міжнародного олімпійського комітету було підтримано ініціативу тодішнього президента МОК Жака Роге щодо проведення Юнацьких Олімпійських ігор за всіма канонами дорослої Олімпіади.

Перші Ігри відбулися влітку 2010 року в Сінгапурі. Підготовку й організацію тієї Олімпіади МОК довірив одному з членів свого Виконкому – президенту Національного олімпійського комітету України Сергію Бубці. Перші літні Ігри пройшли блискуче. Чудово на них виступила і збірна України, завоювавши 35 медалей – 10 золотих, 9 срібних і 16 бронзових. Це було третє місце за кількістю здобутих на даній Олімпіаді медалей. Випередити юних українських спортсменів спромоглися лише росіяни та китайці.

В Олімпіаді 2010 року брали участь 55 українських спортсменів, у тому числі троє харків’ян: Єлизавета Жарка (бадмінтон), Еліна Світоліна (теніс) і Роман Свічкар (фехтування на шпагах). На жаль, «зачепитися» за медалі нашим олімпійцям не вдалося, але цей старт дав їм величезний поштовх у спортивній кар’єрі, і зараз їх імена гордо звучать на міжнародних аренах уже в дорослому спорті.

Муштра від тренерів і психологів

Через чотири роки на літній Олімпіаді в Нанкіні Україну представляють 58 спортсменів, які поборються за медалі у 22 видах спорту. Представництво харків’ян цього разу поповнилося більш ніж удвічі. Україну і водночас Харківську область на цьогорічних Іграх представлять сім юних олімпійців. За медалі боротимуться Владислава Лісова (бадмінтон), Владислав Нізіцький і Дарина Ткачова (велоспорт), Олег Плотницький (пляжний волейбол), Владислав Грико (спортивна гімнастика), Анастасія Малявіна (плавання) та Денис Вороновський (тхеквондо).
Протягом останніх двох років наші хлопці та дівчата були повністю зосереджені на своїй метіі – отримати ліцензії на Олімпіаду. Це їм удалося, і тепер вони ставлять перед собою нове завдання – стати олімпійськими чемпіонами.


Уся українська команда пройшла підготовчі збори на олімпійській базі в Конча-Заспі, де зі спортсменами працювали тренери національних збірних і досвідчені психологи. Крім того, юні олімпійці отримали напуття від своїх старших товаришів – призерів і чемпіонів дорослих Олімпіад, а разом з командою, як молодий посол України на Юнацьких Іграх, вирушив олімпійський чемпіон з боксу Олександр Усик.

«Розділяй наші мрії»

Право провести II юнацькі літні Олімпійські ігри одна із семи столиць Стародавнього Китаю – Нанкін – отримала в 2010 році, обійшовши своїх конкурентів – польську Познань і мексиканську Гвадалахару. Нанкін сьогодні – це унікальне місто, яке об’єднує в собі історичні цінності й сучасний світ. Увесь колорит цього мегаполіса, а також енергійний юнацький дух учасників Олімпіади організатори постаралися втілити в олімпійській символіці. Талісманом Ігор став різнокольоровий Леле (у перекладі з китайської – «щастя»). Джерелом творчого задуму для талісмана став камінь юйхуаші – один з різновидів агату. Його колірна гама перекликається з емблемою Юнацьких Олімпійських ігор. За задумом авторів, різнобарвність талісмана, де все ж домінує зелений колір, повинна показати світу унікальність сучасного Нанкіна, його технічний прогрес і небувалу за красою природу.

«Святкуй Ігри з нами, розділяй наші мрії», – такий девіз цьогорічної Олімпіади. Що ж, залишається лише побажати всім юним спортсменам, аби їхні мрії втілилися в реальність, а ми всі – і вся Харківщина, і вся Україна – триматимемо кулаки за наших олімпійців.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №98 від 16.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта