ТОП-10 пам’ятних подій для харківського спорту - 2013

30.12.2013 09:19 Спорт
«СК» пропонує свою ТОП-десятку найбільш знакових моментів для харківського спорту в 2013 році.

10. Довгоочікувані нагороди з шашкового Євро

На командних чемпіонатах Європи зі стокліткових шашок до цього року призові місця завойовувала тільки жіноча збірна України. А от українські шашкісти похвалитися медалями континентальної проби жодного разу не зуміли. На щастя, саме у 2013 році їм нарешті вдалося зламати цю неприємну традицію. Причому на командному Євро-2013 в естонському Таллінні чоловіча збірна України з шашок-100 виграла відразу три нагороди! Українці завоювали «срібло» у швидкій грі, а також стали бронзовими призерами в класичних шашках та бліці. Такий довгоочікуваний успіх нашої команди по праву розділив і харківський гросмейстер Юрій Анікєєв, який у складі «синьо-жовтої» збірної доклав свою руку та майстерність до всіх трьох медалей.

9. Дебютне «золото» футзального «Локомотива»

Харківські «залізничники» вперше у своїй історії оформили перемогу в національному чемпіонаті України з футзалу. Чемпіонський титул сезону 2012/13 рр. дістався підопічним Євгена Ривкіна у дуже запеклій боротьбі. Так, у фінальній серії до трьох перемог для визначення переможця «Локомотиву» та івано-франківському «Урагану» довелося зіграти максимальні п’ять матчів. Завоювавши золоті медалі на внутрішній арені, восени 2013 року «Локомотив» уперше виступив у футзальному Кубку УЄФА. У цьому континентальному турнірі «залізничники» відразу змогли пробитися в основний раунд, а в боротьбі за вихід до «фіналу чотирьох» поступилися лише грізній іспанській «Барселоні». У нинішньому сезоні «Локомотив» має намір захистити свій чемпіонський титул та знову зіграти в єврокубках.

8. Золота лижня Катерини Сердюк

У середині грудня 2013 року на 26-й Всесвітній зимовій Універсіаді в італійському Трентіно студентка Харківської академії фізичної культури Катерина Сердюк у складі жіночої збірної України з лижних гонок здобула яскраву перемогу в естафеті «три по п’ять кілометрів». Харків’янка бігла на заключному відрізку естафети та буквально на фініші «вигризла» перемогу для нашої команди. Найближчу конкурентку зі шведської збірної Катя обійшла в підсумковому протоколі на три секунди. «Золото» Сердюк стало дебютним для харківських лижниць за всю історію виступів на всесвітніх зимових Універсіадах.

7. Харківські студенти «взяли» Казань

Якщо на зимовій Універсіаді на рахунку харківських студентів була лише одна нагорода, то на 27-й Всесвітній літній Універсіаді, яка проходила в російській Казані, студенти Першої столиці зірвали досить солідний «куш». Першим відзначився призер Олімпійських ігор Олександр Гвоздик. Студент Національної юридичної академії став переможцем боксерського турніру у ваговій категорії до 81 кілограма. Подвійного «золотого» успіху домоглися в Казані харківські легкоатлети. У чоловічій естафеті «чотири по сто метрів» у складі української команди перемогу святкували студент Харківської академії фізичної культури Ігор Бодров та «політехнік» Руслан Перестюк. В аналогічній жіночій естафеті разом з подругами по «синьо-жовтій» команді «золото» Універсіади-2013 завоювала студентка «інфізу» Наталія Погребняк. Також на рахунку харків’ян «срібло» самбістки Інни Черняк та бронзові нагороди дзюдоїстів Артема Харченка, Марини Черняк і Єлизавети Каланіної, самбіста Михайло Черкасова, а також Людмили Нікітіної у боротьбі на поясах. Вагомий внесок харків’ян дозволив українській студентській збірній посісти в загальнокомандному заліку літньої Універсіади високе шосте місце з 162 країн-учасниць.

6. Історичний прорив синхроністок

У 2013 році українки вперше в історії вітчизняного синхронного плавання зуміли піднятися на планетарний п’єдестал пошани. Сталося це на 15-му чемпіонаті світу з водних видів спорту, який проходив у Барселоні. Українська збірна завоювала в Іспанії відразу три бронзові медалі – у технічній і довільній програмах серед груп, а також у комбінації. Свої імена в історію вписали й сім харківських грацій – Лоліта Ананасова, Анна Волошина, Олександра Сабада, Катерина Резнік, Ольга Золотарьова, Анастасія Савчук та Катерина Садурська. Тепер в колекції нашої збірної з синхронного плавання бракує лише нагород з Олімпійських ігор. Проте за потенціалом підопічним харківських спеціалістів Світлани Садової, Олесі Зайцевої та Валерії Меженіної цілком до снаги закрити і цей «пробіл».

5. Нові рекорди Еліни Світоліної

За підсумками року харківська тенісистка зберегла за собою звання першої ракетки України. При цьому порівняно з минулим роком Світоліна поліпшила своє місце у світовій жіночій класифікації більш ніж на сто позицій! Цей приголомшливий результат було здобуто щоденною титанічною роботою на тренуваннях і фактично на межі фізичних можливостей. У 2013 році Еліна взяла участь у тридцяти турнірах, три з яких виграла. На початку року вона здобула перемогу на турнірі ITF в ізраїльському Ейлаті, а в середині літа поспіль завоювала особисті титули на турнірах WTA в Баку та ITF у Донецьку. Безумовно, це був поки що найкращий сезон у кар’єрі Еліни Світоліної. Та все ж таки сподіваємося, що головні перемоги в неї ще попереду. Адже зараз Еліні лише 19 років.

4. Шаховий бум по-харківському

Найбільшим розчаруванням для українських прихильників шахів у цьому році стала втрата Анною Ушеніною титулу чемпіонки світу серед жінок. У вересні харків’янка програла шахову корону китаянці Хоу Іфань. Утім, у харківських представників цієї давньої інтелектуальної гри було й чимало приводів для радості. Та ж Ушеніна у складі жіночої збірної України спочатку виграла командний чемпіонат світу, а потім ще й командний чемпіонат Європи. Шикарну колекцію нагород зібрали харків’яни і в чоловічих шахових турнірах найвищого рангу. Так, у континентальному турнірі з класичних шахів не знав собі рівних харківський гросмейстер Олександр Моїсеєнко, а недавній чемпіонат Європи з шахового бліцу впевнено виграв Антон Коробов. Спільними ж зусиллями Моісеєнко та Коробов у складі збірної України завоювали «бронзу» командного чемпіонату планети.

3. Борці поклали півсвіту на лопатки

На чемпіонаті світу з вільної боротьби, який проходив у Будапешті, українські борці здобули три нагороди, дві з яких були на рахунку харківських спортсменів. Головним героєм став Ібрагім Алтатов, який виграв вже своє друге планетарне «золото» в кар’єрі. На шляху до фіналу вагової категорії до 84 кг він пройшов чотири раунди плей-оф, а у фіналі не залишив жодних шансів призеру чемпіонату та Кубку світу кубинцеві Рейнерісу Саласу. Ще один фаворит української команди, харківський важковаговик Ален Засєєв лише у фіналі вагової категорії до 120 кг поступився олімпійському чемпіону, росіянину Хаджімурату Гуцалову, ставши, таким чином, срібним призером. До речі, нагороду з аналогічного металу Засєєв здобув і на цьогорічному чемпіонаті Європи, що проходив у Тбілісі. Алдатов на ЧЄ-2013 був бронзовим призером. Також ця пара борців виграла в цьому році чемпіонат України та кілька представницьких міжнародних турнірів.

2. «Металіст» зі «сріблом», але без єврокубків

В історії чемпіонатів України флагман харківського футболу шість разів завойовував бронзові нагороди. За підсумками ж сезону 2012/13 рр. «Металіст» вперше виграв медалі срібної чеканки. Таким чином, харківський клуб отримав можливість представляти Україну в найпрестижнішому клубному турнірі – Лізі чемпіонів, де «Металіст» успішно дебютував у поєдинках з грецьким «ПАОКом». Однак подальший шлях підопічних Мирона Маркевича в Лізі чемпіонів перервало досить неоднозначне рішення УЄФА про річну дискваліфікацію клубу за нібито договірний матч харків’ян у чемпіонаті країни п’ятирічної давнини. На щастя, вердикт УЄФА футболісти «Металіста» пережили стійко. У нинішньому національному чемпіонаті вони зберігають непогані шанси знову поборотися за нагороди більш благородного металу, ніж «бронза», а, отже, і за місце в Лізі чемпіонів. Також у «Металіста» в цьому сезоні стоїть завдання успішно виступити в Кубку України, в якому харків’яни вже дісталися чвертьфіналу.

1. Його «високість» Богдан Бондаренко

За підсумками 2013 року стрибун у висоту Богдан Бондаренко очолив список кращих легкоатлетів Європи та увійшов до трійки найсильніших легкоатлетів планети. Результати харківського «висотника» виявилися дійсно феноменальними. Цього року Богдан упевнено виграв престижну «Діамантову лігу», а також завоював «золото» чемпіонату світу з легкої атлетики. Більш того, харків’янин, злетівши в кінці червня на 2,41 метра (7-й етап «Діамантової ліги» в Лозані), установив ще й новий рекорд України. Попереднє досягнення на внутрішній арені, яке належало Рудольфу Поварніціну – 2,40 метра – протрималося з 1985 року! У грудні цього року Бондаренко вже цілком прогнозовано став лауреатом національної премії «Спортивна гордість України», а місяцем раніше «король повітря» отримав від губернатора Харківщини Михайла Добкіна вищу нагороду харківського регіону – «Слобожанська слава». Втім, за словами самого Богдана, зупинятися на досягнутому він не збирається. У планах харківського легкоатлета успішний «штурм» світового рекорду (2,46 м), а також олімпійська медаль на найближчих Літніх іграх у Бразилії.

Олексій Заржицький, матеріал з газети “Слобідський край” №155 від 28.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта