Як та за що працюють тренери харківських параолімпійців (ФОТО)

23.07.2013 11:20 Спорт
фото сайт Інваспорт фото сайт Інваспорт
– Зараз у системі «Інваспорт» Харківської області працює 54 фахівці, - розповідає керівник «Інваспорту» Микола Овчаренко.

- У багатьох тренерів протягом десятка років життя починається з п’яти годин ранку. Тренерам, які працюють з тотально сліпими або візочниками, необхідно зранку прийти до спортсмена, знайти можливість доправити його на місце тренувального процесу, провести заняття й доставити назад. І так кожен день, кожен тиждень протягом багатьох років, працюючи при цьому за мізерну зарплату.

Читайте також: Харківський інваспорт. Як усе починалося

«Я хочу, щоб усі державні чиновники розуміли: для того, щоб сьогодні привезти параолімпійські й дефлімпійські медалі, потрібно провести величезну працю, і насамперед – тренерам. Потрібно розглянути фінансове забезпечення тренерів. Заробітна плата фахівців, які працюють з інвалідами, украй низька, але при цьому вони залишаються фанатами своєї справи», – зазначив Микола Овчаренко.

Величезною проблемою у Харкові, та й в усій Україні, є погане забезпечення доступу інвалідів до спортивних комплексів. Майже до всіх спортивних споруд інвалід не може добратися самостійно. Басейни, які в більшості розташовані на другому поверсі, не забезпечено ліфтами або пандусами. Також Харківській області не вистачає свого центру фізичної реабілітації інвалідів. Кількість інвалідів, на жаль, з кожним роком збільшується, а створювати умови поза спеціалізованими спортивними спорудами дуже важко.

Незважаючи на всі труднощі, у тому числі й фінансові, кількість медалей, завойованих харківськими спортсменами, а також кількість видів спорту, якими вони займаються, постійно зростає. За 20-річний період харківськими спортсменами на найвищих міжнародних турнірах – чемпіонатах Європи та світу, а також на Параолімпійських і Дефлімпійських іграх, було завойовано 457 медалей, із них 155 – золотих.

Справжнім тріумфом став їх виступ на Параолімпіаді в Лондоні. Харківські спортсмени привезли 12 медалей: шість золотих і по три бронзові та срібні. Справжніми героями стали Максим Веракса й Наталія Прологаєва, які завоювали титули триразових чемпіонів лондонської Параолімпіади у плаванні.

Наталя Прологаєва через проблеми зі здоров’ям вирішила переїхати у Крим і відтепер представлятиме Україну як спортсменка із Севастополя. Проте, уже зараз є перспективні молоді плавчихи Марина Піддубна та срібна призерка Параолімпіади-2012 Яна Бережна, від яких на наступній Параолімпіаді чекають високих результатів.


Свій рекорд має намір побити на Параолімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро і Максим Веракса, який на сьогодні готується представити Україну і Харківську область на чемпіонаті Європи.

Буквально через тиждень естафетну паличку від параолімпійців приймуть дефлімпійці, які з 26 липня до 4 серпня битимуться за медалі ХХII Дефлімпіади. Волею долі вона пройде в тому ж самому місті, де 20 років тому вперше стартували харківські дефлімпійці – у болгарській Софії.

На нинішніх дефлімпійських іграх Харківську область представлятимуть 25 спортсменів, які змагатимуться за медалі в жіночому й чоловічому баскетболі, дзюдо, плаванні, кульовій стрільбі, футболі та спортивному орієнтуванні. Очікується, що нашими спортсменами буде завойовано не одну золоту медаль.


Довідка. «Інваспорт» було зареєстровано 12 липня 1993 року, і вже того року харківські спортсмени повернулися зі Всесвітніх ігор глухих, які пізніше отримали назву Дефлімпійські ігри, з п’ятьма медалями, у тому числі й золотими.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №86 від 20.07.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта