Проїзд у маршрутках Харкова. За що платять пенсіонери

22.05.2015 13:40 Суспільство
фото www.telegraph.co.uk фото www.telegraph.co.uk
З 1 червня набирає чинності закон, відповідно до якого кількість пільговиків, котрі мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті, значно скорочується. Коментарі чиновників.

Відтепер платити за проїзд в автобусах та маршрутках, електричках, трамваях та тролейбусах мають ветерани праці, діти війни, чорнобильці 1 та 2 категорій, учасники бойових дій (афганці та ін.), інваліди війни, особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, жертви нацистських переслідувань та політичних репресій, ветерани військової служби та органів внутрішніх справ.

Право безкоштовного проїзду і надалі надаватимуть інвалідам 1 та 2 групи та особам, що їх супроводжують, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, учням із малозабезпечених сімей та особам, які їх супроводжують.

Втім, як зазначає перший заступник директора Департаменту соцзахисту населення ХОДА Тетяна Бабенко, закон є, а механізм його реалізацій ще й досі не розроблений. Тож говорити про те, хто отримає право пільгового проїзду, поки зарано.
- У ЗМІ зараз дуже багато негативу щодо цього закону, тому, можливо, цей механізм так і не з’явиться, - зазначає Тетяна Бабенко.

В будь-якому разі не варто хвилюватися пенсіонерам за віком. Адже вони їздять в транспорті безкоштовно не на підставі законів, як перелічені вище пільговики, а відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 354 від 17 травня 1993 року. Ця Постанова діє і досі, її ніхто не відміняв.
Про те, що пенсіонери їздитимуть в маршрутках та електротранспорті Харкова безкоштовно, заявляв і заступник мера Харкова Євген Водовозов.
Питання залишаються лише щодо безкоштовного проїзду пенсіонерів в метро: Постанова такого права не надає.
Але 20 травня прем’єр Арсеній Яценюк дав розпорядження міським керманичам Харкова, Дніпропетровська та Києва виділити з місцевих бюджетів кошти для компенсації безкоштовного проїзду пенсіонерів у підземці. Євген Водовозов запевняє, що в Харкові пенсіонери обов’язково їздитимуть в метро безкоштовно.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта