Де організовані блокпости на Харківщині та як зустрічають військових місцеві мешканці

23.04.2014 10:57 Суспільство
http://www.unian.net/ http://www.unian.net/
На території східних регіонів України наразі посилена робота шести стаціонарних постів ДАІ і створені 19 блокпостів. Серед них — у Куп'янському, Ізюмському, Барвінківському, Борівському та Близнюківському районах Харківщини.

Зараз в Україні триває антитерористична операція на чолі з антитерористичним центром СБУ. Збройні сили при цьому виконують другорядну задачу. У першу чергу — надають техніку і засоби зв'язку. А от найбільш небезпечну роботу виконують працівники міліції та СБУ.

За інформацією ГУ МВС у Харківській області, в область перекинули значні сили Національної гвардії України – усього близько 350 бійців. Крім того, залучені також правоохоронці з інших регіонів країни.

Що стосується блокпостів, то вони знаходяться на особливо важливих напрямках і дорогах міжнародного значення. Зокрема, на Бєлгородській та Ростовській трасах. Розбиті блокпости і по периметру Харківської області, на кордоні з Донецькою та Сумською областями. Один з важливих блокпостів знаходиться в Ізюмського району у безпосередній близькості до Слов'янську. Це було зроблено для того, щоб не пропустити туди мітингувальників, а у разі здійснення спецоперації затримати проросійських активістів.

- Блокпости організовують не лише на кордоні з Росією та Донецькою областю. Сили рівномірно розподілені по всій території Харківської області та Східній Україні, - розповів “СК” начальник Харківського регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Дмитро Горбунов. - Це робиться для того, щоб забезпечити максимальну обороноздатність області та країни і захистити населення. Адже якщо всі війська поставити на кордоні з Росією, то у разі нападу ми ризикуємо, що одним махом вся наша армія може бути знищеною.

Місця дислокації українських військ постійно змінюються. З початку активної фази антитерористичної операції був введений режим посиленої секретності, а військові вже діють не самі, а спільно зі спецслужбами.

- Це тисячі військових на блокпостах та у польових таборах. Їх зараз дуже багато, - сказав Дмитро Горбунов. - У Харківській області наразі зосереджені всі види військ. Всі вони виконують одне завдання — захист територіальної цілісності нашої країни.

Всі розташування військових узгоджуються з місцевою владою, органами місцевого самоврядування. Загін прибуває на місце дислокації, і керівник одразу зв'язується з головою сільради чи міським головою. Це робиться у першу чергу для того, щоб заспокоїти місцеве населення. Адже у людей може виникнути паніка, коли в їх село раптом приїжджають танки.

- Є мирні жителі із проросійськими поглядами, інші виступають за єдину Україну. Тому, щоб не виникало ніяких протистоянь чи мітингів, відбуваються зустрічі з місцевим керівництвом та громадськими організаціями, - пояснив Дмитро Горбунов.

З іншого боку, військові можуть просити у місцевих про ту чи іншу допомогу. Наприклад, якщо виникають перебої з водою чи поставкою харчів.

- Військові забезпечуються всім необхідним з центру, але інколи виникають ситуації, коли щось не встигають привезти. Тому допомагають цивільні, - сказав начальник Харківського регіонального медіа-центру Міноборони.

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута особисто перевірив блокпости на території Ізюмського, Барвінківського та Борівського районів і провів зустрічі з главами цих районів, представниками МВС, військовослужбовцями внутрішніх військ.

- Обстановка в регіоні стабільна, блокпости укомплектовані всім необхідним. Існує координація між усіма блокпостами. Ті дрібні проблеми, які періодично виникають, успішно вирішує місцева влада на своєму рівні, - сказав Ігор Балута.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта