День іспиту, або Скільки коштує отримати водійське посвідчення у Харкові

30.03.2015 14:44 Суспільство
Отримати водійське посвідчення не так складно й дорого, як може здатися. Скільки коштує здавати «по-чесному» і чи це можливо, з’ясовував кореспондент «СК».

Після навчання в автошколі вас допускають скласти іспит у ДАІ. Для багатьох цей рубіж на тривалий час залишається непереборним – хтось не може впоратися з хвилюванням і «завалює» водіння, а комусь не вистачає часу на тест із теорії. Але є й такі, хто стверджує, що без хабара здати неможливо.

– Я проходила тест у ДАІ і все зробила правильно, впевнена у своїх силах була абсолютно, – розповідає мешканка Харкова Світлана, яка зовсім недавно отримала права. – Але мені попалося питання в тесті, яке не мало однозначного вирішення. Я раніше чула про такі хитрощі, але не надавала їм значення. Як приклад було запропоновано ситуацію, яку можна витлумачити двояко, ось на ній мене і «з’їли». Перед іспитом з групи збирали по 100 доларів, не пояснюючи, на що. Я відмовилася платити. У підсумку втратила час, нерви й гроші, адже потім мені все одно довелося «зробити внесок».

Насправді ж, скласти іспит своїми силами цілком можливо. Ті, кому це вдалося, радять: якомога більше розв’язуйте тренувальних завдань з теорії, якщо не впевнені у своїх водійських навичках – візьміть додаткове практичне заняття (його вартість – приблизно 150 грн).

В Обласному управлінні дорожньої автоінспекції розповіли, що для абітурієнта вартість іспиту в ДАІ, за законом, складає 140 грн, які потрібно сплатити в банк після письмової заяви на складання іспиту в МРЕВ. Якщо абітурієнт «завалив» теорію, то можна приходити на перездачі через кожні п’ять робочих днів. Але якщо провалено іспит з водіння, то абітурієнт має право лише на три перездачі, після чого, у разі невдачі, його буде відправлено на повторні курси водіння. По закінченні повторного курсу він зобов’язаний надати документ, що підтверджує факт перепідготовки. І потім можна здавати водіння знову.

Кожна перездача обійдеться абітурієнту в 13 гривень. Оплатити послугу можна в касі того МРЕВ, яке приймає іспит. Начальник відділу профілактичної роботи управління ДАІ в Харківській області Олег Никоненко пояснив, що ця операція відбувається за певними кодами, закріпленим за тією чи іншою територіальною організацією. Тобто, у конкретному МРЕВ абітурієнту, який прийшов на перездачу, видають код, з яким той іде в найближчий банк або термінал оплати і вносить необхідну суму. Далі з чеком про оплату повертається на перездачу.

Не треба платити більше

1500 грн – теоретичні заняття в автошколі;
1000 грн – практика (з урахуванням пального);
140 грн – вартість іспиту в ДАІ.
Усього – 2640 грн.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" № 37

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта