Економимо газ, воду і електроенергію. Поради харківських спеціалістів

12.12.2014 13:23 Суспільство
http://www.svoboda.org/ http://www.svoboda.org/
З-поміж решти комунальних платежів найбільше ми платимо, безумовно, за опалення. Для того, щоб зекономити тепло, потрібно мінімізувати його втрати - утеплити будинок.

Так, через старі вікна і двері втрачається від 40 до 70 % тепла. Додаткова теплова ізоляція вікон або установка сучасних склопакетів підвищить температуру у приміщенні на 4-5 С. Зменшить втрату тепла і засклений, без щілин балкон. Двері в ідеалі повинні мати всередині утеплювач чи ущільнюючі прокладки. Проте один з кращих способів зберегти тепло - встановити другі двері, тим самим створивши теплоізоляційний тамбур. Температура у приміщенні підвищиться в середньому на 3 С.

- Навіть жалюзі перешкоджають виходу теплової енергії, - розповів експерт з енергоефективності і енергозбереження, координатор проекту "Енергоефективне село" та менеджер проекту ЄС "Енергія для східних мерів" Віталій Филенко. - Тому в Європі абсолютно нормальна річ мати літні і зимові штори, змінюючи їх відповідно до сезону.

Не менш проблемними місцями зазвичай є стіни і стеля - до 30 % тепловтрат. Стіни можна утеплити за допомогою зовнішньої та внутрішньої ізоляції, нанесення спеціального покриття у вигляді фарби. Старий перевірений, але не дуже популярний сьогодні спосіб - килим на стіні. Для утеплення стін зовні фахівці радять використовувати пінні утеплювачі, мінераловатні блоки, пінопласт, пінополістирол з натуральним захистом штукатуркою або панелями. А от для утеплення мансарди та стін зсередини варто обирати екологічні пінні утеплювачі, мінеральну вату.

Варто приділити увагу і своїм батареям. Їх не можна закривати шторами чи меблями, адже таким чином у кімнату буде надходити на 10 % менше тепла. Фахівці також радять встановити фольгу на стіні за батареєю - температура підвищиться на 2 С. Крім того, тепловіддача батарей залежить і від їх кольору. Так, темні радіатори дають на 5-10 % більше тепла.

З підвищенням тарифів на "світло" і початком аварійних відключень, перед українцями постало питання економії електроенергії. Щоб заощадити, потрібно обирати електроприлади з показником енергоефективності класу А. Він показаний на упаковці (наприклад, А, В, С...G). Клас E, F, G вказує, що це неекономічна техніка. А от електроприлади класу А, А+, А++, А +++ споживають мінімальну кількість енергії. Така техніка трохи дорожча, але дозволяє зекономити дві третини спожитої електроенергії.

Зекономити також можна за рахунок вибору лампочок. Так, світлодіодні лампи споживають до десяти разів менше електроенергії ніж звичайні лампи розжарювання.

- 20-ватна світлодіодна буде світити як 100-ватна лампа розжарювання, 5-ватна замінить 30-ватну, - розповів доктор фізико-математичних наук, професор, декан фізико-енергетичного факультету Харківського національного факультету імені В. Н. Каразіна Костянтин Нємченко.

Українцям варто навчитися і економити воду. Так, приймаючи душ замість ванни можна заощадити до 60 л води щодня. А якщо виключити воду, коли чистите зуби, економія сягне до 5 літрів. В Європі люди вже давно звикли мити посуд у раковині, а лише потім обполіскувати під проточною водою. Те саме стосується миття овочів, фруктів, зелені. Допоможе зменшити споживання води заміна старих кранів, які протікають (за добу втрачається 30-200 л води) і встановлення на них насадок-розприскувачів.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта