Кардинальні зміни у сфері ЖКГ готуються прийняти депутати. Основні нововведення

21.04.2015 07:48 Суспільство
фото прес-служби фото прес-служби
Під час свого перебування у Харкові народний депутат Альона Бабак від "Самопомочі" зустрілася з трудовим колективом Харківського плиткового заводу та з керівниками ОСББ, ЖБК, ЖК.

Разом з нардепами Романом Семенухою та Ярославом Маркевичем з громадою були обговорені наболілі питання харків’ян та майбутнє після прийняття Закону про права власності у багатоквартирному будинку.

«23 квітня Верховна Рада України розглядатиме проект Закону України № 1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». У разі ухвалення закону з 1 липня співвласники багатоквартирних будинків отримають реальний механізм управління своєю власністю», – пояснила Альона Бабак

Якщо закон буде прийнятий, то він кардинально змінить розвиток житлово-комунального господарства в Україні. Його метою є вирішення проблем щодо реалізації права власності у багатоквартирному будинку, пов’язаних з необхідністю створення умов для ефективної експлуатації та утримання спільного майна багатоквартирних будинків, а також визначення альтернативних методів управління.

«Перевагою прийняття закону стане те, що мешканці зможуть самі вирішувати кого призначити головою, яку керівну компанію вибрати. А також важливим є те, що земля, як і нежитлові приміщення, будуть належати співвласникам багатоквартирного будинку. Тобто якщо будинок буде зруйнований, земля залишається у власності», – наголосив Роман Семенуха.

Що стосується тарифів, то, за словами Бабак, це буде предмет переговорів між жителями та підприємствами, які надаватимуть послуги. До речі, законодавці передбачили випадки, якщо власники багатоквартирного будинку не зможуть домовитися про його управління. У такому випадку конкурс на визначення керуючої компанії буде проводити місцева влада. Контракт з керуючою компанією укладається на рік, і якщо у сторін не буде зауважень, то він пролонгується далі.

«У разі проведення капітального ремонту, договір на надання конкретної послуги діє до тих пір, поки послуга не буде надана у повному об’ємі. Прийняття цього законопроекту дозволить залучити гроші в реконструкцію житлового фонду. Вирішити проблему утримання житлового фонду виключно за гроші держави неможливо», – зазначив нардеп Ярослав Маркевич.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта