Харків'яни масово йдуть у партизанити. Серед добровольців є і жінки

16.09.2014 07:08 Суспільство
http://vk.com http://vk.com

Поки у Генштабі задумують створити партизанський рух, у Харкові йде набір добровольців, готових захищати своє місто у разі нападу.

На початку цього тижня у соціальних мережах з’явилося оголошення від спільноти «Громадська Варта Харків» про набір добровольців віком від 16 років до партизанського загону. Як пояснили самі організатори, до такого рішення прийшли через ускладнення ситуації на Донбасі. Головна мета партизанського загону – захищати місто від агресивно налаштованих проросійських активістів, патрулювання вночі та захист Харкова у разі відкритого вторгнення (мінування доріг, побудова інженерних споруд, ведення партизанської війни в міських умовах).

Як розповіла кореспонденту «СК» волонтер Марина, станом на 4 вересня записатися встигли близько 250 людей. Вік і професії добровольців абсолютно різні. Це молоді люди 22–30 років та зрілі чоловіки, яким за 40–50. Серед майбутніх партизан – дизайнери, колишні військові, студенти, бізнесмени, лікарі тощо.

Виявили бажання захищати місто в тилу навіть дівчата. Усього вступити до лав партизанського загону виявили бажання близько 15 представниць слабкої статі. Старші жінки, переважно медики, пропонують допомогти в навчанні, дехто готовий забезпечувати партизан харчами. Юні ж дівчата рвуться отримати бойові навички.

Серед добровольців є й мешканці інших областей.

– Хтось хоче брати участь у нічному патрулюванні, хтось хоче пройти бойову підготовку. Телефонують люди і з інших міст, хоч таких і небагато, – розповіла Марина.
Зокрема, приїхати до Харкова і вступити до партизанського загону виявив бажання молодий чоловік із Києва. Заради постійних навчань він покинув у столиці роботу із зарплатою в 10 тис. грн.

– У людей мета – захистити себе. Люди не хочуть просто сидіти, боятися і думати, що буде далі. Ми розуміємо, що ці сили не можна зіставити із серйозним озброєнням, літаками. Але в межах міста можемо щось зробити. Оскільки міліція зараз збивається з ніг, – каже волонтер.

За її словами, створення такого закону дозволить реагувати на різні ситуації мобільно. Тобто люди самі зможуть швидко допомагати один одному, приїжджати на місце якихось конфліктів, передавати в руки правоохоронцям тих, хто порушує громадський порядок.

Цієї суботи, 6 вересня, відбудеться анкетування всіх добровольців, після чого їх поділять на групи, кожна з яких проходитиме свою підготовку і потім виконуватиме відповідні функції. У неділю вже відбудеться перше тренування загону, на якому буде більш зрозуміло, хто для чого краще підходить.

Серед напрямів підготовки, заявлених спільнотою, – тренування загальної фізичної підготовки, основи рукопашного бою, ножовий, паличний, вогневий бої, стратегічна, тактична підготовки, екіпірування й комплектація складу, робота в команді тощо.

Тренування проводитимуть інструктори з бойовим досвідом, зокрема, ті, що вже побували в зоні АТО. Як розповіла Марина, усі тренування проходитимуть в рамках закону. Тобто стрілятимуть поки що «як у страйкболі», без застосування вогнепальної бойової зброї.

Де навчатимуться майбутні партизани, зараз точно невідомо, але, за словами волонтера, на прикметі уже є майданчики для тренування, стадіон, заміські бази.

Інна Пирлик, матеріал з газети “Слобідський край” №107 від 6.09.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта