Лише третина шкіл області пристосована для інвалідів

14.03.2013 15:06 Суспільство
http://www.nts-tv.ru http://www.nts-tv.ru
Прокуратура Харківської області виявила низку порушень у законодавстві щодо захисту прав дітей з особливими фізичними потребами і дітей з проблемами розвитку.

Про це повідомила 14 березня начальник відділу прокуратури Харківської області Алла Правосуд.

За ії словами, місцеві органи виконавчої влади не в повній мірі створили умови для безперешкодного доступу до закладів освіти. Так, із 882 шкіл Харківської області  пандусами облаштовані лише 269 шкіл, із 681 дошкільного закладу — лише 66.  На території Красноградського району пандусами облаштовані три школи з 23. 
    
Алла Правосуд також повідомила, що працівники Сахновщинської центральної районної лікарні не забезпечили повного обліку дітей-інвалідів, які мешкають на території району. Зокрема, двоє з таких дітей взагалі не перебували на обліку. У зв’язку з цим вони не отримували своєчасну та повну меддопомогу.

Ще одне порушення виявлене в Дергачівському районі області. Там працівники центральної районної лікарні не розробили індивідуальної програми реабілітації для 4-річного хлопчика, який перебуває на обліку в лікарні через патологію центральної нервової системи.

У Великобурлуцькому та Краснокутському районах лікарсько-консультативними комісіями до складання аналогічних програм жодного разу не залучалися фахівці органів, що здійснюють заходи з реабілітації.

У Красноградському районі встановлені факти неналежного виконання заходів, передбачених індивідуальними програмами реабілітації. Зокрема, п'ятьом дітям з особливими потребами не надавалися послуги з фізичної реабілітації, медичного спостереження, надання кваліфікованої психолого-педагогічної допомоги.

Перевірка встановила непоодинокі порушення вимог законодавства щодо санаторно-курортного лікування дітей-інвалідів.

Так, на території Борівського району мешкають 44 дитини, які відповідно до медичних показань потребують санаторно-курортного лікування. З них минулого року на лікування направили п'ятьох дітей.

За інформацією районної лікарні, за путівками на санаторно-курортне лікування звернулися представники усіх 44 дітей, але протягом року 39 з них відмовилися від використання такої можливості. Проте будь-які документи, що свідчать про відмову, відсутні.

Прокуратура внесла подання голові Харківської обласної державної адміністрації про усунення порушень вимог законодавства.

Андрій Войніцький

Джерело: SLK
Автор:
Администратор сайта