Жити як у Польщі збираються в селах Харківщини
Такі реалії польських гмін. Громади Харківщини рівняються на позитивний досвід західних сусідів.
Розвиток гмін у Польщі став можливим переважно завдяки впровадженню реформи децентралізації влади. Про таку реформу в Україні розмовляли давно, але активно впроваджувати почали тільки два роки тому. Київ віддав частину повноважень на місця і водночас запустив процес добровільного об’єднання громад.
Щоправда, на Харківщині громади об’єднуватися не поспішають, місцеве населення побоюється, що в разі злиття їх села та селища грошей зовсім не отримають. Наразі в регіоні пройшли вибори тільки в одній об’єднаній громаді – Старосалтівській; найближчим часом відбудуться вибори ще в кількох. Можна багато розповідати про переваги об’єднання, але ж краще побачити результати змін власними очима. У реформі децентралізації Україна рівняється на Польщу. Тому цього літа навчатися та переймати досвід ЄС у розбудові села харківська делегація, яка складалася з представників місцевого самоврядування, їздила до Малопольського та Підкарпатського воєводств Республіки Польща.
– Поляки сумлінно ставляться до сплати податків і до сплати комунальних послуг, – ділиться з “СК” своїми враженнями голова Старосалтівської селищної ради Едуард Коновалов. – ЖКГ лежить на відповідальності населення. Там ніхто не гониться за громадянами з вимогою сплати за комунальні послуги. Не так, як у нас: бігаємо за людиною і вимагаємо сплатити борги через суд.
Вразили селищного голову й польські підходи до тваринництва. У наших західних сусідів велику рогату худобу можна розводити лише в тому разі, якщо у фермера є земля. Чим більше гектарів, тим більше голів худоби.
– Один гектар землі – одна корова. На думку поляків, саме стільки землі потрібно, щоб вигодувати одну корову, – підкреслює голова Старосалтівської селищної ради. – При цьому не можна, щоб у землю вносили мінеральні добрива – тільки органіка. Якщо фермеру не вистачає власних кормів, то він їх закупає у виробників, але вони також мають бути екологічно чистими. Забій худоби проводиться виключно на спеціальних пунктах, і неважливо, куди йде м’ясо – у домашній вжиток чи на продаж. Немає в Польщі й стихійної торгівлі. Усі села з централізованою каналізацією. На вулицях чисто, а стан доріг ідеальний.
Юлія Міронюк
Повний варіант статті читайте в печатному випуску “СК” (№83 від 12.07.16) або на сайті в розділі “статті”.