Про ціну на дрова розповіли у Харківському лісгоспі

19.10.2017 13:30 Суспільство
Фото: www.miloserdie.ru Фото: www.miloserdie.ru
Кількість вирубок зменшилася, люди ж просять більше. Як із цим дисбалансом справлятимуться лісгоспи, розповіли у Харківському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Як пояснила заступник начальника управління (головний бухгалтер) Любов Хворостяна, відомство виконує розпорядження Харківської облдержадміністрації щодо відпущення  дров для потреб  населення за пільговими цінами.

– У кожному лісгоспі може трохи різнитися ціна, але коливається вона у межах 300–320 грн за кубометр. Це залежить від виду дерев: хвойні чи листяні породи, тверда чи м’яка деревина тощо, – розповіла Любов Хворостяна й додала, що вивезенням дров людина займається самотужки. – Якщо у лісгоспу є транспорт, то можуть безкоштовно доставити дрова пільговикам, людям з особливими потребами, ветеранам. В основному ж люди самі наймають вантажівку.

За даними Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, станом на 9 жовтня уже 62 000 кубів відпустили за пільговими  цінами населенню. А у потребі  ще близько 30 000 кубів. І це тільки виходячи зі списків сільрад, у яких зазначаються люди, яким необхідне тверде паливо.

– Тому лісгоспи у першу чергу відпускають дрова за цими списками. Стараємося також оперативно забезпечити соціальну сферу – школи, садки, ФАПи та інше, – додала фахівець.

Вона також уточнила, що за пільговими цінами дрова відпускають у межах 10–12 складометрів на одні руки раз на рік. Це, щоб уникнути корупції та «перекупки». На більші обсяги встановлено ціну, як для організацій – близько 500–560 грн за куб.

Любов Хворостяна підтвердила, що із введенням нових санітарних правил значно  зменшилися обсяги заготівель деревини, як-от у Зміївському районі.

– Майже удвічі порівняно з минулим роком, – уточнила вона. – Є випадки, коли потреба більша, а забезпечити всіх не можемо навіть у цьому році. Попит зріс, адже багато хто перейшов на твердопаливні котли. Та у межах виробничо-фінансового плану ми не можемо зрубати більше, ніж виписано дозволів. Але без паніки – лісгоспи торгуватимуть дровами і в січні-лютому. Кого не забезпечимо до нового року, то зробимо це у новому.

Читайте також: В Ізюмській міській лікарні замінили системи опалення, водовідведення та водопостачання

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта