Радянські вікна замінили на сучасні. У школах і дитсадках Харківщини ремонт (ФОТО)

25.11.2014 14:32 Суспільство
Фото автора Фото автора
У чотирьох школах і дитсадках Зачепилівського району у рамках обласного конкурсу міні-проектів встановили енергозберігаючі вікна.

З робочою поїздкою Зачепилівський район відвідав голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Очільник області оглянув чотири навчальні заклади, які цього року стали переможцями обласного конкурсу міні-проектів. Це Миколаївська ЗОШ, дошкільний навчальний заклад "Сонечно" у селі Рунівщина, Сомівський і Бердянський НВК.

- Сьогодні ми не можемо в повному обсязі фінансувати проведення ремонтних робіт у закладах освіти, - сказав Сергій Чернов. -  За рахунок міні-проектів нам вдається спільними зусиллями робити ремонти, запроваджувати енергозберігаючі заходи.

Так, у Миколаївці замінили 68 вікон, зокрема у кабінетах, де проводяться навчання, їдальні і спортзалі. Потеплішало і у рунівщанському дитсадку. Як розповіла завідувач дошкільного закладу Алла Чернухіна, вікна до цього тут востаннє міняли більше десяти років тому.

- Вітер взимку гуляв у приміщенні, - згадує Алла Чернухіна. - Тепер. звичайно, стало набагато тепліше. Температура на кілька градусів підвищилася однозначно.

Щоб замінити 12 вікон у невеличкому дитсадку, який сьогодні відвідують 19 дітей, знадобилося 19,5 тис. грн. З них 9,8 тис. грн виділили з обласного бюджету, 9,3 тис. грн - з місцевого. Майже таку ж суму витратили, щоб замінити старі віконні блоки у Сомівському НВК. Цей проект був розрахований на 19,4 тис. грн: 9,7 тис. грн надав обласний бюджет, 8,7 тис. грн - місцевий. Решту коштів громада зібрала власними силами.

Наймасштабнішим став проект, реалізований Бердянським НВК. Там замінили 120 вікон. Сума проекту сягнула 150 тис. грн: по 75 тис. грн з обласного та місцевого бюджетів.

- Нашу школу збудували у 1954 року. Тоді ж встановили вікна, і з того часу їх ніхто не міняв, - розповіла директор Бердянського НВК Наталія Золотухіна. - Вікна були вже в аварійному стані. Випадали шибки, прогнили рами. Звісно, що в приміщенні не трималося тепло. В деяких класах температура взимку не перевищувала 15 С. Було настільки холодно, що діти навіть сиділи на уроках у верхньому одязі.

Зараз в Бердянському НВК завершуються ремонтні роботи. Директор пообіцяла, що вже на днях нові вікна будуть встановлені у всіх кабінетах. На наступний рік навчальний заклад також планує брати участь у конкурсі міні-проектів. У планах - заміна вхідних дверей.

- Взяти участь у конкурсі досить просто. Треба підготувати проект, скласти кошторис і дефектні акти - опис того, в якому стані були вікна, їх фотографії, - і подати всі ці матеріали до обласної ради, - пояснила Наталія Золотухіна.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта