Розкрито схему, за якою податківці вимагали хабар з аграріїв

24.03.2017 13:19 Суспільство
Фото:khar.gp.gov.ua Фото:khar.gp.gov.ua
Два податківці вимагали гроші, щоб закрити очі на нібито виявлені чисельні порушення та чималі штрафи у разі проведення перевірки.

Прокуратура Харківської області завершила досудове розслідування та направила до Красноградського районного суду області обвинувальний акт за фактом одержання неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 368 КК України).

За інформацією начальника управління прокуратури області Івана Тарасова, 40-річного в. о. першого заступника начальника однієї з податкових інспекцій в області та його 42-річну підлеглу - головного інспектора управління доходів і зборів з фізичних осіб, викрили у січні цього року.

Досудовим розслідуванням встановлено кілька епізодів вимагання та отримання хабарів. Потерпілими стали бізнесмени, які займаються вирощуванням та реалізацією сільськогосподарських культур.

Схема складалася з кількох етапів. Спочатку керівник через підлеглу викликав до себе підприємця та повідомляв, що його господарську діяльність найближчим часом будуть перевіряти. І пропонував уникнути перевірки, сплативши хабара.

Пам'ятки архітектури перевірили на Харківщині

Згодом аграрій знову викликався «на килим» до податківця, де йому розповідали про нібито виявлені чисельні порушення та чималі штрафи у разі проведення перевірки.

Далі чиновник «передавав» підприємця своїй підлеглій, і вже вона остаточно домовлялася про час та місце передачі коштів.

Таким чином, у грудні-січні 2016-2017 років податківці «заробили» 50 тис. грн, отримавши з одного підприємця – 30 тис. грн, а з іншого - 20 тис. грн. Жінку-інспектора затримали у січні "на гарячому" - під час передачі їй одного з грошових траншів - 8 тис. грн.

Наразі на вимогу прокуратури підозрювані відсторонені від займаних посад. Максимальна санкція статті передбачає 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Автор: Администратор сайта