У харківській сметані знайшли кишкову паличку, дріжджі та сорбінову кислоту

18.02.2014 13:32 Суспільство
http://www.all-pages.com/ http://www.all-pages.com/
Фахівці ДП "Харківстандартметрологія" в рамках проекту з незалежної споживчої експертизи харчових продуктів перевірили якість сметани, яку продають у Харківській області.

Як розповів генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко, для проведення тестування в супермаркетах міста було придбано 9 зразків сметани. Якість продукції визначалася за органолептичними, фізико-хімічними показниками (масова частка жиру, титрована кислотність), ідентифікацією жиру (вміст рослинних жирів), мікробіологічними показниками, вмістом консервантів та антибіотиків, якістю пакування та маркування. Результати експертизи виявилися невтішними – 6 зразків за різними показниками не відповідали вимогам нормативної документації та інформації, заявленій на упаковці.

Найзначніші порушення були виявлені у сметані ТМ «Главмолоко», що містила рослинний жир. Крім того, в цьому ж зразку спеціалісти зафіксували наявність консерванту - сорбінової кислоти. Таким чином, в даному випадку мала місце фальсифікація продукції.

За стандартом сметана може виготовлятися з масовою часткою жиру від 15,0 % до 40,0 %. Жирність сметани ТМ «Хуторок» відповідала зазначеним межам, але не відповідала вказаній інформації на упаковці: було заявлено 21,0% жирності, а фактично виявилося – 20,3%.

Сметана ТМ «Злагода» не відповідала вимогам за органолептичними показниками – вона виявилася неоднорідною речовиною зі згустками зсілого молока за всією масою замість однорідної маси з глянсуватою поверхнею. Згідно зі стандартом дозволяється лише незначна крупинчатість продукту. Також сметана повинна мати чистий кисломолочний смак з вираженими присмаком і ароматом, властивими пастеризованому продукту. Колір продукту має бути білим з кремовим відтінком.

Невідповідності маркування виявлені в продукції трьох торгових марок - «Главмолоко», «Молочний буфет» і «PRESIDENT».
На упаковці ТМ «Главмолоко» була нанесена недостовірна інформація: «Не містить консервантів», але фактично в продукті виявлений консервант –сорбінова нкислота. Крім того, на етикетці «красувався» «Знак якості», який насправді не є дійсним в Україні. Такі «хитрощі» виробника вводять споживача в оману.

У зразку сметани ТМ «Молочний буфет» була відсутня інформація про калорійність в кДж, чим порушено Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів».

Продукція ТМ «PRESIDENT» мала зауваження до якості нанесення маркування. Незважаючи на те, що вся обов'язкова інформація була в наявності, частина реквізитів у маркуванні виявилася важкодоступною для читання, а саме: колір шрифту не контрастував із тлом етикетки, а текст маркування затінювався графічним зображенням. Подібні недоліки не дають можливості забезпечити надання споживачеві доступної інформації про харчовий продукт.

У трьох зразках сметани спеціалісти виявили невідповідність продукції саме за мікробіологічними показниками. Так, у продукції ТМ «Главмолоко», ТМ «Молочний буфет» та ТМ «Волошкове поле» була завищена кількість дріжджів. Крім того, в сметані ТМ «Главмолоко» завищена кількість плісняви, а у зразках сметани ТМ «Молочний буфет» виявлені бактерії групи кишкової палички.

Як прокоментував результати експертизи Володимир Величко, все це свідчить про порушення санітарних норм на підприємствах під час виробництва продукції, недотримання умов технологічного процесу виробництва, низький рівень якості сировини та недостатній рівень контролю з боку керівництва.

Таким чином, за підсумками експертизи повністю відповідає нормативним документам лише продукція ТМ «Простоквашино», ТМ «Гармонія» і ТМ «Знатний продукт «Брест-Литовск».

Існує декілька легких способів відрізнити якісну сметану від підробки.

- Наприклад, можна нанести трохи сметани на тильний бік долоні й потерти. Якщо за хвилину від неї не залишилося й сліду, брати її не варто. Від натуральної сметани на руці повинен залишитися жирний масляний слід. Наявність великого відсотка рослинних жирів можна визначити за смаком – він стає «маргариновим». Деякі недобросовісні продавці додають у сметану крохмаль в якості згущувача. Щоб визначити його наявність, досить крапнути в сметану йод. Якщо сметана посиніє, у ній є крохмаль. Переморожену сметану також відрізнити дуже легко: у ній утворюється «крупка», виділяється сироватка. Ще один спосіб визначити якість сметани – розчинити її у воді. Справжня сметана розчиняється у воді без осаду та крупинок, - пояснив Володимир Величко.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта