Унікальний конверт із зображенням неіснуючої будівлі презентували у Харкові (ФОТО, ВІДЕО)

30.04.2016 07:20 Суспільство
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
29 квітня у Харківській дирекції «Укрпошти» погасили оригінальний поштовий конверт, присвячений 150-річчю Земській пошті у Харківській губернії.

У лівому кутку конверта зображена будівля, де сторіччя тому працювала Земська Управа пошти. За словами керівника Харківського обласного товариства асоціації філателістів України Віталія Кацмана, Земська пошта свого часу знаходилася на перехресті вул. Кінної (нині це вул. Б. Хмельницького) та Московського проспекту. На жаль, до сьогодні ця прекрасна триповерхова будівля, яка була збудована у 1900 році спеціально для пошти, не збереглася.

- На цьому конверті написано «Харків». Це уперше за останні п’ять років «Укрпошта» випустила конверт із згадкою про наше місто, - розповів керівник Харківської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Олег Мурашов. - Я певний, що душевний яскравий конверт, особливо для сільського населення, приносить більшу радість, аніж, наприклад, сухе листування в Інтернеті.

Подібних конвертів із присвятою Земській пошті у Харківській губернії по всій Україні розійдеться 400 тис. екземплярів

Віталій Кацман розповів, як працювала пошта у нашому краї понад 100 років тому.

- Земська пошта на конях за будь-якої погоди перевозила кореспонденцію до сіл протягом дня. Тобто, якщо удень у Харкові відправили листа, увечері він мав дійти до адресата. Затримки чи втрата листа каралися великими штрафами, - розповів Віталій Кацман.

За словами Олега Мурашова, сьогодні на пошті існує жорсткий графік відправки кореспонденції. Термін доставки листів різний і залежить від того, чи це звичайна відправка листа, чи замовна, чи за допомогою кур’єра. Однак, керівник пошти запевнив, що, якщо сьогодні у Харкові відправити листа, за день він має дійти до будь-якого села в області.

Наступного року поштовці пообіцяли випустити не тільки конверти, але й марки, присвячені Харківщині.

У Харкові пройде II Книжковий фестиваль Kharkiv BookFest

Як розповів Олег Мурашов, зараз вони готують до випуску у липні так звані власні марки із зображенням харківських героїв АТОвців, зокрема із 92-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. Власні марки є індивідуальними марками, їх подарують військовій частині і родинам солдатів, яких зобразять на марках. На базі цієї роботи до 14 жовтня випустять і тематичний конверт, який вже буде загальнодоступним.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта