Водійське посвідчення «по-чесному»: здати й не переплатити

30.03.2015 12:16 Суспільство
Отримати водійське посвідчення не так складно й дорого, як може здатися. Скільки коштує здавати «по-чесному» і чи це можливо, з’ясовував кореспондент «СК».

У кращого інструктора – нове авто

Для того щоб здобути водійське посвідчення, потрібно не так багато – час, гроші і трохи посидючості. Сумлінно вивчивши ПДР і «накатавши» потрібну кількість годин в автошколі, кожен, хто бажає, отримує шанс скласти іспит на права в органах ДАІ. Якщо своїми знаннями і вміннями абітурієнт зуміє переконати приймальну комісію, через тиждень він отримає новеньку пластикову картку зі своєю фотографією, що підтверджує законне право на участь у дорожньому русі. Але про все по порядку.

ЯК СКЛАДАЮТЬ ЕКЗАМЕНИ МАЙБУТНІ ВОДІЇ. ЧИТАЙТЕ У ПОВНІЙ СТАТТІ У ГАЗЕТІ, КУПИВШИ ЇЇ ОНЛАЙН

За останні кілька років автошколи почали з’являтися наче гриби після дощу. Охочих отримати водійське посвідчення заманюють на курси різного роду акціями, бонусами і знижками. Але справжніх професіоналів на сьогодні небагато. За словами керівника однієї з харківських автошкол Миколи, насамперед при виборі школи потрібно дивитися на склад інструкторів, їх досвід і ставлення до своєї справи. Тут має значення все – зовнішній вигляд і манера спілкуватися, не кажучи вже про професійну відповідність. На жаль, багато з таких «фахівців» опиняються в ролі інструкторів зовсім випадково. Вибрати гідного у вибраній школі досить нескладно, є один нехитрий спосіб – досить звернути увагу, хто з інструкторів на якому авто їздить. Якщо в школі є власний автопарк, то «новеньких», як правило, садять на старі автомобілі, а старожилам, авторитетним майстрам своєї справи зазвичай видають нові машини сучасних моделей.

Пакет документів

У школах діють різні умови, але документи, необхідні для навчання, всюди вимагають одні й ті самі: ксерокопії першої та другої сторінок паспорта, а також сторінки з пропискою, ксерокопію ідентифікаційного коду і шість матових фотографій 3,5 х 4,5 см. Копії паспорта та коду необхідно зробити у трьох примірниках, всі вони знадобляться надалі. Немає необхідності приносити всі документи в перший день, але зробити їх усе ж доведеться.

Тривалість курсу приблизно 2–2,5 місяці. Вартість навчання варіюється в межах 2500 гривень, до неї входить теоретичний курс, практичні заняття, витрати на паливо, оформлення документів – особистої картки водія, свідоцтва про закінчення автошколи та заявка для здачі іспиту в ДАІ, іноді ще й навчальна література.

Також щоб мати допуск до навчальної їзди та іспиту з водіння, необхідно оформити медичну довідку Ф-083/0, яка підтверджує придатність до керування транспортним засобом. Цей документ видають у ліцензованих та акредитованих у ДАІ медичних установах. Усім, хто побажає сісти за кермо, потрібно пройти обстеження у кількох лікарів: нарколога, психіатра, терапевта й окуліста. Перші два фахівці перевірять по спеціальній базі, чи не перебуває той чи інший абітурієнт у них на обліку. Якщо відповідь буде ствердною, довідку про медичне обстеження йому не нададуть і такого кандидата позбавляють можливості пройти курс навчання, відповідно, сідати за кермо автомобіля йому заборонено. Проходити медичну комісію можна в будь-якому відповідному закладі, але через те, що витрачати час на вистоювання в чергах біля кабінетів лікарів ніхто не хоче, керівництво автошкіл часто домовляється про приїзд лікарів на місце, в школу. Таким чином, за один день, просто в аудиторії, оглядають усю групу. Більшість цікавить лише дотримання формальностей, тому якість такого огляду нерідко залишає бажати кращого.

Але якщо абітурієнт навчається в місті, в якому не має прописки, йому потрібно буде отримати довідку в нарко- і психдиспансері за місцем своєї реєстрації про те, що за останні п’ять років він не перебував на обліку. Ці довідки необхідно надати в обласний диспансер і тільки потім проходити огляд. Незручності для «немісцевих» на цьому не закінчуються. Для іногородніх за 10 днів до іспиту в ДАІ необхідно взяти довідку в ДАІ за місцем прописки, про те, що раніше позбавлення прав стосовно особи не було.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" № 37 від 28.06.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта