В'язні з вісьмома ходками живуть в інтернаті під Харковом (ФОТО)

23.12.2013 12:43 Суспільство
фото Артема Богдана фото Артема Богдана
Чи знаєте ви, як виглядає виверт життя?

Журналіст «СК» завітав до одного з найпохмуріших місць області, щоб подивитись, чим і як живуть люди, яким уже зовсім нічного втрачати.

КУ «Вовчанський спеціальний будинок-інтернат», що на відшибі райцентру, збудовано ще в 1965–1968 роках з розрахунку на 161 особу. Зараз у ньому проживає 121 постоялець. 87 з них у минулому судимі, переважно за вбивства, розбої та крадіжки. 92 інваліди першої та другої груп, 66 лежачих. При цьому лише троє з цих людей не є хронічними алкоголіками. Підтримують же роботу цього закладу всього 63 особи.


– Наші підопічні – скривджені долею та Богом люди, які з різних причин потрапили до в’язниці. Тюрма зробила свою справу. Людина вийшла, не змогла адаптуватися в суспільстві та знову сіла, – розповідає директор установи Людмила Григоренко. – На сьогодні «рекорд» із кількості судимостей в наших постояльців – це вісім «ходок». Абсолютний же рекордсмен з кількості судимостей, який у нас жив,  – це кишеньковий злодій, який сидів 17 разів.

Пані директор каже: такі люди після звільнення з-за ґрат просто не знають, що робити в суспільстві. Особливо, коли під час відбування строку вони отримали інвалідність.
– Їм просто нічого більше робити на волі. Вони або йдуть побиратись, або здійснюють черговий злочин і сідають у тюрму. Але якщо групу інвалідності вони отримують у колонії, то колонія готує документи у наш заклад і після звільнення такі люди потрапляють до нас, – розповідає Людмила Григоренко. – Часто їх привозять на ношах у жахливому стані. При цьому їх тут ніхто не тримає, адже вони не в’язні. Ми не можемо, за законом, заборонити їм виходити за територію, ходити в магазин або підробляти. У нас немає навіть охорони. Але за 13 років, які я працюю тут, від нас пішли тільки двоє. Їм просто нікуди йти, а крім нас вони нікому не потрібні.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №149 від 14.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта