Як домогтися перегляду судового рішення. Коментар експерта

14.04.2014 12:10 Суспільство
http://www.nr2.ru/ http://www.nr2.ru/
На яких підставах суд може переглядати своє рішення та в які строки можна подати апеляцію?

Окремою формою судового процесу є перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, розповіли у Головному управління юстиції в Харківській області.

За словами спеціаліста І категорії відділу правової роботи, правової освіти та систематизації законодавства Ірини Сєргєєвої, підставами для перегляду рішення, ухвали суду чи судового наказу у зв’язку з нововиявленими обставинами є:

істотні для справи обставини, що не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи;
установлені вироком суду, що набрав законної сили, свідомо неправдиві показання свідка, свідомо неправильний висновок експерта, свідомо неправильний переклад, фальшивість документів або речових доказів, що потягли за собою ухвалення незаконного або необґрунтованого рішення;
установлення вироком суду, що набрав законної сили, вини судді у вчиненні злочину, внаслідок якого було ухвалено незаконне або необґрунтоване рішення;
скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення рішення чи постановлення ухвали, що підлягають перегляду;
установлена Конституційним Судом України неконституційність закону, іншого правового акта чи їх окремого положення, застосованого судом при вирішенні справи, якщо рішення суду ще не виконано.

– Рішення, ухвала суду чи судовий наказ переглядаються у зв’язку з нововиявленими обставинами судом, який ухвалив рішення, постановив ухвалу або видав судовий наказ, – наголошує Ірина Сєргєєва.

Заяви про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами можуть бути подані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, протягом одного місяця з дня встановлення обставини, що є підставою для перегляду.

Заява про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами розглядається у судовому засіданні. Заявник та інші особи, які беруть участь у справі, повідомляються про час і місце засідання. Неявка цих осіб не є перешкодою для розгляду заяви.

Однією з гарантій забезпечення законності й обґрунтованості судових рішень виступає апеляційне провадження, тобто можливість оскарження та перевірка рішень і ухвал суду першої інстанції в апеляційному порядку.

– Апеляційний суд може переглядати справи лише судів першої інстанції, рішення апеляційного суду перегляду не підлягають, – наголошує юрист.

Апеляційною інстанцією у цивільних справах є судові палати апеляційних загальних судів, у межах територіальної юрисдикції яких є місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.
Апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня проголошення рішення суду. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, можуть подати скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подається у письмовій формі та підписується особою, яка її подає, або представником такої особи. До апеляційної скарги має бути додано довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, а також копії скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" № 40 від 03.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта