Як економлять гроші лічильники на воду. Розповідають харків'яни

03.06.2014 07:37 Суспільство
http://www.056.ua/ http://www.056.ua/
Один зі способів зменшити нарахування за комуналку – поставити вдома лічильники.

 В його ефективності на своєму прикладі вже переконалися сотні тисяч українців. Так, харків’янин Віктор Ряполов вже кілька років платить у рази менше за гарячу і холодну воду. За словами чоловіка, у квартирі прописано четверо осіб: він, дружина, син та онук. За фактом молодше покоління мешкає окремо, але за документами виходило, що платити треба за всіх. Згідно з тарифами КП «Харківводоканал», для мешканців багатоквартирних будинків з водопроводом, каналізацією та централізованим гарячим водопостачанням, які не встановили лічильники на воду, нарахування здійснюються із розрахунку 11,3 м³ на місяць. З них 8,1 м³ – це холодна, а 3,0 м³ – гаряча вода. 1 м³ води за харківськими тарифами коштує 2,448 грн, за гарячу доведеться доплатити додатково ще 13,78 грн за кубометр. Тобто якщо у квартирі прописані четверо, а лічильника немає, то щомісяця за воду треба платити по 274,05 грн.

– Зараз ми з дружиною витрачаємо 3–4 м³ холодної і 1,5–2 м³ гарячої води. У гривневому еквіваленті це виходить близько 40 грн на місяць, – розповідає Віктор Ряполов. – Улітку за воду ми платимо ще менше. Адже щороку в цілях профілактики нам майже на місяць відключають гарячу воду. Крім того, літо – це період відпусток. Зрозуміло, що у цей час витрата води різко скорочується.

Лічильники на воду дають змогу економити ще й на послугах каналізації. Якщо у Харкові тариф складає 1,116 грн/ м³, то сім’я з двох чоловік щомісяця платитиме 12,6108 грн. У випадку ж родини Ряполових суми у квитанціях за послугу каналізації не перевищують 6,696 грн. Економія – майже 50 %.

Ті, хто вже спробував платити «комуналку» по лічильнику, в один голос переконують – це вигідно, а самі прибори окупаються за півроку. Як розповіла харків’янка Лариса Юрченко, лічильник на холодну воду обійшовся її родині у 300 грн, а щомісяця вона тепер економить до 15 кубометрів. За півроку набігає 220,32 грн.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 65 від 31.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта