Як самотужки провести воду на дачі. Розрахунки

07.07.2014 07:53 Суспільство
http://santerm.net/ http://santerm.net/
Літо – час великих і малих ремонтів. І якщо ви мрієте провести в улюблену хатинку в селі чи на дачу воду, ми підкажемо, як це зручніше зробити і скільки воно буде коштувати.

Якщо капітально

Водопостачання дачі дещо відрізняється від обладнання комфортними умовами приватного будинку. Тут потрібно пам’ятати про дію природних чинників, адже взимку дача залишається порожньою, і температура в будинку падає нижче нуля, що може призвести до пориву труб. Суто практичні міркування: не хочеться марнувати на дачу дуже багато грошей. До того ж, недешевій насосній станції в місяці зимового простою можуть елементарно «зробити ноги». 
Тож розглянемо декілька варіантів – від дешевих і «злодієстійких» до «правильних» і зручних.

Найпопулярніший спосіб водопостачання – насосна станція. Автоматичний прилад, що складається з електромотора, реле тиску та гідроакумулятора, сам качає воду та підтримує необхідний тиск у системі. 

Припустимо, неподалік уже є джерело води: свердловина або колодязь.
Де краще розмістити станцію? Слід розуміти, що потужність всмоктування станції набагато менша за тиск, який вона може створювати. Тож від поверхні води до станції має бути мінімальна відстань. А вже відстань від станції до споживача може бути значно більшою, і залежить вона від потужності електродвигуна. Загалом, висота від дзеркала води до станції не повинна перевищувати семи метрів, ураховуючи коливання – як сезонні, так і під час експлуатації.

Якщо ж дзеркало води значно глибше, то потрібний ще інжектор.
Станція може бути на вулиці поряд із джерелом води, у захищеному від дощу «будиночку». Та якщо йдеться про дачу, то кожного року на зиму станцію доведеться демонтувати, а весною ставити знову. На постійному ж проживанні її слід розміщати у глибокому й утепленому, обкладеному цеглою, піноблоком або цементованому та утепленому пінопластом, із подвійним утепленням кришки приямку колодязя чи свердловини або в домі, якщо відстань до джерела води і глибина водного дзеркала мінімальні.

Труби треба прокладати в траншеї глибиною нижче рівня замерзання ґрунту – приблизно 1,5 метра.
Щодо організації водогону вже в домі, слід пам’ятати, що для дачі він має обладнуватися під кутом нахилу, а в найнижчій точці треба встановити кран для зливання води із системи, щоб під час морозів труби не розірвало льодом.
Щодо теплої води, частіше за все для її отримання обирають електричний бойлер. Є ще газові колонки і проточні електричні водонагрівачі. Але перші потребують газифікації, а другі – дуже серйозної електричної проводки. 6 кіловат – мінімальна потужність, необхідна для того, щоб можна було митись у хоча б трохи теплій воді з достатнім напором.

Ціна питання

Підрахуймо, у яку суму (приблизно) нам обійдеться такий спосіб проведення водички. Отже. Сама станція коштує 1800 грн; металопластикова труба (метрів 15) – 170 грн; фітинги, трійники, шарові крани, залежно від кількості, приблизно 200–250 грн; поліпропіленова труба (10 м) 140–150 грн, звичайний шаровий кран над мийкою – 50 грн; автоматичні запобіжники, розетка для станції та дріт (10 м) – 140–150 грн. Усього 2600 грн тільки на те, щоб провести воду в один кран над мийкою, яка вже є в домі. При цьому станція стоїть на вулиці в саморобному «сарайчику», тобто дачний варіант.

Якщо поставити станцію в приямок глибиною 2 метри, на «постійне проживання», сума зросте ще на 500–1000 грн. Вона залежатиме від матеріалу, яким обкладається приямок (цемент і пінопласт, цегла, піноблок тощо), та конструкції кришки (дерево обшите знизу пінопластом і зверху жерстю або каналізаційний люк тощо), а також витрати на транспортування. Тож 3200–3900 грн із приямком.

Якщо ж немає каналізації, мийки та ванни, а  хочемо все це мати в пристойному вигляді, треба додати ще грошей: 300 грн на мийку; 2000 грн на душову кабіну (або 1000 грн на дешевеньку ванну); 200 грн на нормальний кран; 300 грн на душ; 800 грн на бойлер; ще 300 грн на різноманітні фітинги; 100 грн на фільтр грубого очищення, щоб не страждав бойлер; дріт (15 м), запобіжники й розетка – 150 грн; каналізаційна труба (15 м) та двійники – 345–375 грн; захист холостого ходу – 150 грн (адже тепер витрати води будуть явно більші, і є небезпека роботи станції «на суху», що призведе до поломки останньої). Виходить 6820 грн за найдешевшим варіантом (із ванною) і 8520 грн за більш пристойним (із душовою кабіною).
Крім цього, спеціалісти радять не використовувати насосну станцію для поливання, тож, окрім станції, краще купити ще один вібраційний насос для городу. Це ще 350 гривень.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 77 від 28.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта