Безпека ваших персональних даних у біометричному паспорті. Чи довіряти владі

16.01.2015 09:24 Влада
www.finobzor.com.ua www.finobzor.com.ua
Готуйте пальці та зіниці. Із 12 січня в Україні почали видавати біометричні паспорти.

Очікується, що уже в травні 2015 року українці зможуть їздити до Європи без віз.

Бланк паспорта нового зразка виготовлятиметься у формі традиційної книжечки, яка складатиметься з 32 сторінок з додатковим ступенем захисту. Увесь секрет міститиме у собі обкладинка, куди буде вмонтований електронний чіп. На нього в електронному вигляді вноситиметься інформація про власника документа та біометричні дані – відцифровані підпис і фото, а також відбитки вказівних пальців рук.

Виникає запитання, а чи не потрапить ця персональна інформація не туди, куди треба, наприклад, у вільний загальний доступ? Перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе поспішила розвіяти сумніви і наголосила, що інформацію, яка міститиметься в біометричних паспортах, надійно захищена. За її словами, персональні дані громадян, які надаватимуться при оформленні біометричних паспортів, зокрема відбитки пальців, будуть зберігатися лише на чіпі в самому паспорті.

– Персональні дані не зберігатимуться більше ніде. Сам апарат знищує відбиток пальця, на чіпі зберігаються цифрові параметри і порівнювати їх можна лише з пальцем власника паспорта, – сказала Ека Згуладзе.

До того ж перевіряти персональні дані може лише прикордонник або інша уповноважена особа, у якої є сканер для паспорта, щоб прочитати чіп, та сканер для пальців, щоб переглянути відбиток.

– Паспорт дозволяє прикордоннику на кордоні перевірити загальну відкриту інформацію. Це базова інформація. Сам чіп містить закриту інформацію, і якщо в прикордонника є запитання, то він мусить надіслати електронний запит відповідно до міжнародних стандартів, у даному випадку в Україну, щоб отримати віртуальний ключ, аби відкрити персональну інформацію і порівняти її, – зазначила Ека Згуладзе.

Увесь процес перевірки паспорта досить захищений і не повинен займати більше декількох хвилин.

Максим Грек, матеріал з газети "Слобідський край" № 5 від 13.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта