Децентралізація влади на практиці. Коментар Президента Української асоціації районних та обласних рад

15.04.2014 07:15 Влада
Децентралізація влади є одним з наріжних питань сьогодення.

Сергій Чернов, Голова Харківської обласної ради, Президент Української асоціації районних та обласних рад дає свій коментар щодо поетапної реалізації реформи місцевого самоврядування.

"1 квітня Уряд схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні.

Концепція, схвалена Урядом, не новий документ, ще рік тому його широко обговорювали в Україні, в тому числі на Харківщині.

Основна ідея Концепції – децентралізація влади і суттєве розширення повноважень територіальних громад на принципах субсидіарності. Тобто на місця передається стільки повноважень, скільки місцева рада здатна ефективно здійснювати.

Реформування місцевого самоврядування означає створення реальної організаційної та фінансової спроможності територіальних громад, а це вимагає трансформації базового рівня системи адміністративно-територіального устрою. На меті формування суб’єкта місцевого самоврядування – територіальної громади, яка мала б необхідні правові, фінансові та інші ресурсні можливості.

Створивши належні умови, надавши необхідні повноваження і забезпечивши ресурс для їх виконання, саме на рівні громади можливо організувати якісне і прозоре надання більшості адміністративних послуг. Втіливши таким чином принцип «доброго врядування», забезпечення комфортних і безпечних умов проживання громадян, їх повноцінної участі в процесах управління.

«Сьогодні обласні державні адміністрації беруть на себе всі виконавчі функції. Фактично це монопольна влада держави на територіях. Голів адміністрацій призначають, і громада вплинути на їх рішення не може. Ми говоримо про те, що призначенці з Києва, а часто ще й не вихідці з регіону, – це не та ефективна модель, до якої ми прагнемо. Ми хочемо, щоб виконавчу владу на територіях, в областях, в районах формували за рахунок виборчого процесу», – зазначив у своєму виступі на засіданні Уряду Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман.

Концепція реформи місцевого самоврядування передбачає, що на обласному та районному рівнях система управління зазнає суттєвих змін. Районні та обласні ради отримують право формувати власні виконавчі органи, що прийдуть на заміну державним адміністраціям відповідного рівня.

На рівні областей, дискусійно обговорюється діяльність представництва центральних органів виконавчої влади – префектури, очолювані префектами, які наділяються повноваженнями контролю за законністю актів органів місцевого самоврядування на відповідній території та координують діяльність територіальних органів виконавчої влади, що не входять в структуру цих префектур.

Йдеться не про перерозподіл влади шляхом передачі повноважень. На меті розподіл відповідальності між представницькою і виконавчою гілками влади і максимальне залучення громадян до питань управління.

На меті отримати збалансовану і ефективну систему регіонального управління з чітким і логічним розподілом повноважень, яка повною мірою відповідатиме Європейській хартії місцевого самоврядування.

У громадах органами місцевого самоврядування будуть ради громад (сільські, селищні, міські ради, відповідно до статусу поселення – центру громади), їх виконавчі органи, голова громади (сільський, селищний, міський голова).
У населених пунктах, що входять до складу громади (сільської, селищної, міської ради) і не є її адміністративним центром, обиратиметься уповноважений (староста) села та може утворюватись орган самоорганізації населення.

Реалізацію Концепції пропонується здійснити в два етапи. На першому етапі, протягом 2014 року, передбачається сформувати необхідну законодавчу базу, вирішити питання розподілу повноважень і ресурсного забезпечення органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади. І саме головне – провести роз’яснювальну роботу серед населення, щоб реформа була зрозумілою і сприймалася в громадах. На другому етапі передбачено проведення інституційної реорганізації органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, а також проведення місцевих виборів. На нових засадах визначених в оновленій Конституції України.

Концепція реформи місцевого самоврядування підтримана в усіх регіонах держави: переважною більшістю районних, міських, сільських рад України, національними асоціаціями органів місцевого самоврядування, вітчизняними і закордонними експертами. І саме головне – це вимога часу, нагальна потреба сучасного розвитку України".

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта