Компенсація на комуналку: влада обіцяє швидке оформлення документів та виплати середньому класу

19.08.2014 07:40 Влада
kp.ua kp.ua
Уряд України розробив та розпочав оформлення компенсацій для оплати послуг ЖКГ. Як відомо, цьогоріч на українців чекає кілька хвиль підвищень цін на комуналку.

Як проходить оформлення компенсацій у Харківській області та хто має право на їх отримання, "СК" запитав у начальника відділу соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Тетяни Кононенко.

Кор.: Автори ідеї компенсації запевняли, що ця процедура покликана підтримати малозабезпечені родини. Та й якщо подивитися, то отримувачі субсидії та компенсації – одна й та ж категорія людей.

– В Харківській області субсидію отримують близько 10 % сімей від загальної їх кількості в регіоні, з них 78 % отримувачів – це, переважно, непрацездатні громадяни, тобто пенсіонери, інваліди та ін. Щодо компенсацій, то ми очікуємо, що до нас прийде саме середній клас громадян. Ті, хто має майно, має витрати, однак через життєві обставини або втратив роботу, або дохід недостатній. Тож громадяни можуть сміливо приходити до органів соцзахисту населення. Це новий механізм, але те, що він з’явився і надає можливість соціального захисту, свідчить, що Уряд аналізує ситуацію та вишукує шляхи захисту всіх верств населення. Розумієте, оцей відсоток людей, який планується охопити компенсацією, недоотримав від держави допомоги, а в більшості своїй вони мають на неї право.

Читайте також: Компенсація на комунальні послуги у Харкові: хто має право та набір документів 
                       Субсидія плюс. Харків'янам пропонують звертатися за новою компенсацією на послуги ЖКГ 

Кор.: У якому разі призначення компенсації припиняється? І яким чином органи соцзахисту населення контролюватимуть дотримання умов надання компенсації?

– Дійсно, про будь-які зміни – чи то складу зареєстрованих осіб, чи доходів – людина має нас поінформувати. До того ж, у нас за цим стежать соціальні інспектори, комунальні підприємства також інформують про подібні зміни. Як за субсидією, так і за компенсацією механізм контролю є. Якщо людина не сплачує свою обов’язкову частку платні, а тільки зараховуються державні кошти, ми з’ясовуємо, чому людина не дотримується своїх зобов’язань. У певних випадках – наприклад, хвороба, аварія, операція тощо – ми можемо надати відстрочку. В іншому разі компенсація призупиняється. Надання компенсації може бути також припинено, коли змінюється місце проживання людини, власник житла, кількість зареєстрованих осіб.

Кор.: Скільки часу займає процедура оформлення компенсації?

– Ми надаємо запит на комунальні підприємства, вони в п’ятиденний термін надають нам відповідь. Органи соцзахисту мають трохи більше – 10 днів на ухвалення рішення після отримання останнього документа, який необхідний для призначення компенсації. Після цього терміну заявнику надсилається повідомлення щодо прийнятого рішення про призначення компенсації та її розмір.

Кор.: До представництв управління соціального захисту населення вже звертаються люди. Що найбільше їх турбує їх і які запитання вони ставлять найчастіше?

– Людей турбує, як при наданні компенсації буде враховано їхнє майно. Адже для отримання субсидії враховується ця особливість. Тож коли чують, що для призначення компенсації потрібно лише розрахунок прожиткового мінімуму й доходу, перепитують: «А якщо в мене два автомобілі чи дві квартири?» Відповідаємо: «Це не має значення». Для багатьох це приємне здивування. І люди йдуть за законною компенсацією від держави.

Кор.: Яка подальша доля компенсації? Чи буде вона жити так, як, наприклад, субсидія?

– Згідно з постановою, оформити отримання компенсації, у тому числі й на опалювальний період 2014–2015 року, можна з 1 липня. Поки що це разова процедура. Поки на рік компенсація, а далі подивимося, як цей механізм себе зарекомендує: як він себе покаже, якими будуть статистичні результати, як сприйме їх суспільство, яку надасть економічну підтримку.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 98 від 16.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта