Офіційно звільнився, але трудової немає. Куди звернутися переселенцю

02.12.2014 12:48 Влада
ru.tsn.ua ru.tsn.ua
Через місяць після прийняття ВР Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» Президент його таки підписав.

Люди, що підпадають під дію документу, мають право на безкоштовне житло, на отримання освіти в інших вишах і допомогу по безробіттю. Але як бути людині, що звільнилася до переїзду, але не має документів. Звернімося за роз'ясненнями до букви закона.

Отже, якщо людина до переїзду звільнилася з роботи, але не має документів, які б це підтвердили, вона реєструється як безробітна та отримує допомогу по безробіттю, соціальні та інші послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття відповідно до чинного законодавства.

Читайте також: ХАРКІВСЬКІ ВОЛОНТЕРИ СПІЛЬНО З ОБЛАСНОЮ РАДОЮ ЗВЕРНУТЬСЯ ДО ЯЦЕНЮКА
                     ЗАКОН ПРО ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ПІДПИСАНО. ЯК ТА ДЕ ОТРИМАТИ ДОВІДКУ МЕШКАНЦЯМ ДОНБАСА
                     ХАРКІВЩИНА ОТРИМАЛА 27 МІЛЬЙОНІВ КОМПЕНСАЦІЇ НА ЛІКУВАННЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ТА ВІЙСЬКОВИХ

Якщо людина не звільнилася й не може продовжувати працювати, вона може набути статусу безробітного та отримати допомогу по безробіттю. Припинити трудові відносини можна, надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення працівником трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява надіслана роботодавцю рекомендованим листом.
Центральні органи виконавчої влади мають забезпечувати інформування внутрішньо переміщених осіб про можливості працевлаштування у відповідних населених пунктах, а також сприяти у працевлаштуванні, організовувати підготовку, перепідготовку й підвищення кваліфікації таких осіб, створити умови для здобуття громадянами дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної освіти, професійно-технічної, вищої освіти з урахуванням відомостей щодо внутрішнього переміщення осіб.

Є певні пільги для реєстрації переселенцем фізичної та юридичної особи (за умов його входження до складу засновників такої юридичної особи). Вона здійснюється за заявою та спрощеною процедурою (без вимог, що застосовуються за звичайної процедури) за місцем фактичного проживання такої особи у відповідному територіальному органі.

Леонід Пісня, матеріал з газети "Слобідський край" №140 від 22.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта