«Підійдіть до банкомата, і я розкажу, що вам робити...» Як шахраї розводять на гроші

05.12.2014 12:00 Влада
vamcash.com vamcash.com
Банківська картка завжди буде ласим шматком для злочинців. Аби украсти кошти з неї, вони використовують багато способів: як психологічних, так і суто технічних.

«Підійдіть до банкомату, і я розкажу, що вам робити...» – якщо ви почули цю фразу по телефону від невідомої особи, знайте – маєте справу із шахраєм. Кінцева мета злочинців у таких випадках – виманити у жертви дані про її банківську картку або примусити її саму перевести гроші ошуканцю. Шлях до цієї мети лежить через банкомат, а тому жертву намагаються у будь-який спосіб привести до цього пристрою, після чого диктують по телефону послідовність дій. Перед тим, як застосувати ці викрутки, «великим комбінаторам» треба приспати увагу жертви. Приміром, кореспондента «СК», яка намагалась продати сукню в Інтернеті, врятувала лише професійна застережливість, коли один із «покупців» уже намагався виманити додаткову інформацію про банківську картку (в одному з попередніх номерів «СК» ми розповідали цю історію).

Читайте також: БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ, КУПУЮЧИ В ІНТЕРНЕТІ. СХЕМИ МАХІНАЦІЙ
                     ЯК ШАХРАЇ КРАДУТЬ ГРОШІ З БАНКІВСЬКОЇ КАРТКИ ЗА ДОПОМОГОЮ МОБІЛЬНОГО. СХЕМИ
                     ЯКІ СХЕМИ ПРОКРУЧУЮТЬ ШАХРАЇ НА ІНТЕРНЕТ-АУКЦІОНАХ

– Вас намагались ошукати за допомогою елементів соціальної інженерії – це коли об’єктом посягань є звичайний громадянин, який добровільно повідомляє шахраю дані своєї карти або перераховує кошту злочинцю, – розповідає начальник відділу боротьби зі злочинами у сфері інформаційної безпеки та платіжних систем управління боротьби з кіберзлочинністю ГУ МВС України в Харківській області Денис Гармаш.

За словами правоохоронця, шахрайство з використанням соціальної інженерії сьогодні найбільш поширене. Щоб не попастися на цю вудку, не можна повідомляти комусь будь-які дані окрім номера своєї банківської картки та ім’я власника.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №140 від 22.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта