Розвантажити суди допоможуть мирові судді - Василь Тацій

25.06.2012 17:02 Влада
Україні треба повернути мирових суддів Україні треба повернути мирових суддів
Щоб розвантажити українські суди, необхідно відновити інститут мирових суддів.

Про це сьогодні під час прес-конференції заявив Президент Національної академії правових наук України, академік Національної академії наук України, член Конституційної Асамблеї Василь Тацій.

На думку професора, українські органи судової влади завантажені цивільними і кримінальними справами, що заважає створити нормальний судовий процес. Тому судову систему необхідно розвантажити за рахунок мирових суддів — суддів найнижчої ланки, які могли взяти на себе 30-40% цивільних і кримінальних справ.

Така практика широко застосовується в інших країнах і вже була у вітчизняній історії судової системи, каже Василь Тацій. Крім того, інститут мирових суддів дав би можливість формувати судовий корпус.

- Основний механізм формування судового корпусу повинен бути через механізм власної самопідготовки, - відзначає Василь Тацій. - Щоб була можливість почати з нижчої ланки мирових суддів, де нескладні справи, не такі відповідальні, де нема резонансу, політичних баталій — це і є школа для підготовки молодого корпусу судових працівників.

Мирових суддів, на думку Василя Тація, повинні обирати звичайні громадяни, яким згодом обранець і звітуватиме. Крім того, вважає академік, треба ввести спрощену систему звернення до суду, прискорені терміни розгляду справ і прийняття відповідних рішень.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта