Що очікувати Харківщині від об'єднання територіальних громад. Коментар експерта

06.05.2015 13:21 Влада
http://real-vin.com http://real-vin.com
Об'єднані територіальні громади зможуть залишати у своїх бюджетах левову частку податків і отримають додаткові повноваження.

Від реформи місцевого самоврядування у Києві очікують багато позитивного. У першу чергу урядовці розраховують, що за рахунок власних бюджетних ресурсів, трансфертів та субвенцій територіальні громади зможуть самостійно вирішувати питання місцевого значення. Новостворені громади прирівняють до міст обласного значення, а отже, вони зможуть залишати собі левову частину податків та отримають додаткові повноваження.

- До місцевих бюджетів об'єднаних громад будуть зараховуватися до 60 % податку від доходів громадян. Зараз це 0 %. Отримують право такі громади на державні субвенції: медичну та освітню. Також до місцевих бюджетів буде надходити 100 % земельного податку, ставку якого місцева влада зможе призначати самостійно, - розповіла заступник голови Робочої групи, голова регіонального Офісу з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади Діана Баринова.

Отримують об'єднані громади право розпоряджатися землями на своїй території, зокрема тими, що розташовані за межами населеного пункту. Зараз це є компетенцією державних адміністрацій. В результаті в області більше не буде так званих "білих плям". Також запроваджується місцевий податок на нерухоме майно, який буде встановлювати місцева рада. Об'єднані громади зможуть залишати собі  5 % акцизного податку від реалізації підакцизних товарів: пального, тютюну, алкоголю тощо. В результаті голови територіальних громад будуть зацікавлені контролювати законність ведення господарської діяльності на території своїх рад. З інших набутих надходжень до місцевих бюджетів: 100 % єдиного податку, 100 % податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності, 25 % екологічного податку. Територіальним громадам також залишаться місцеві податки та збори.

- Об'єднані територіальні громади мають можливість отримати і додаткові кошти на розвиток інфраструктури із Державного фонду регіонального розвитку, - додала Діана Баринова.

Всього в Україні зараз близько 10 тис. територіальних громад. По завершенню реформи їх має залишитися трохи менше 1,5 тис. Низка областей України вже подала свої плани об'єднання громад. Наприклад, сусідня з Харківщиною Дніпропетровська область вже затвердила на сесії та подала до Мінрегіонбуду заявку на укрупнення громад з 1600 до 350.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта