Субсидія плюс. Харків'янам пропонують звертатися за новою компенсацією на послуги ЖКГ

18.08.2014 07:16 Влада
polemika.com.ua polemika.com.ua
Пом’якшити шалений стрибок комунальних тарифів покликана нова пропозиція від урядовців – компенсація.

Про особливості її отримання на «прямій лінії» з читачами «СК» розповіла начальник відділу соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Тетяна Кононенко.

Кор.: Тетяно Іванівно, роз’ясніть, що ж означає ця компенсація?

– Це компенсація додаткових витрат на сплату житлово-комунальних послуг. Як ви знаєте, в Україні вже існує механізм із погашення вартості комунальних послуг – це пільги. За законом, певні категорії населення, відповідно до свого статусу, можуть отримати пільгову знижку у 10 %, 25 %, 50 %, 100 % від оплати вартості житлово-комунальних послуг. Другий момент – це надання населенню житлової субсидії. Ця програма всім добре відома, і вона стабільно діє вже 20 років. Новим і наступним механізмом є ця компенсація. Як відомо, з 1 травня почалося зростання вартості комунальних послуг. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 83 «Про підвищення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги», саме це підвищення і має підлягати компенсації. Тобто, компенсація – це вид допомоги, який визначається як різниця між розміром плати за послуги газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води (у межах норм споживання з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на відповідні послуги. Наприклад, до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію сім’я в межах норм споживання сплачувала за ці послуги 400 грн на місяць, а після підвищення – 500 грн. Тоді розмір щомісячної компенсації становитиме 100 грн.

Кор.: Чим компенсація різниться від традиційної субсидії?

– У разі житлової субсидії ми розглядаємо вартість усіх комунальних послуг. Із неї людина сплачує призначені відповідно до її статусу відсотки обов’язкової частки плати – 10 % чи 15 %. До слова, субсидія зараз нараховується на сім видів послуг, або на всі види послуг, які надаються в домогосподарстві. Наприклад, у сільській місцевості в людини можуть бути три послуги: холодне водопостачання, електро- і газопостачання. У містах же додається водовідведення, вивезення побутового сміття, квартплата, гаряча вода тощо. Що ж до компенсації, то поки що визначено тільки три послуги, які мають найбільше енергонавантаження на родину: газопостачання, централізоване постачання гарячої води, централізоване опалення. Можливо, у майбутньому цей перелік розшириться через подорожчання електроенергії, паливно-мастильних матеріалів. Але про це ще рано говорити без відповідних урядових рішень.

До того ж, субсидія проходить таку процедуру, як надання права на її отримання. Щодо призначення субсидії є певні обмеження. До того ж, потрібні висновки комісії після розгляду. До людини має прийти соціальний інспектор, подивитися, в яких умовах живе людина, скласти акт, передати на розгляд комісії.
Як правило, 40 % сімей в області отримали ці комісійні дозволи й мають право на субсидію, як виняток.

У разі компенсації цей механізм – надання права з урахуванням майнового стану сім’ї – не розглядається. До уваги беруться тільки демографічний склад і дохід родини. Також, згідно з урядовою постановою, цього року вводиться сезонний тариф. Наша область одна з перших в Україні перейшла на оплату за тепло на підставі лічильників. Якщо субсидія призначалася в опалювальний і неопалювальний період, то компенсація призначається тільки на опалювальний сезон 2014–2015 років.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 98 від 16.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта