Військова перспектива українських солдатів: гроші, житло та служба

06.12.2013 07:04 Влада
http://lifedon.com.ua/ http://lifedon.com.ua/

Сьогодні українські військові відзначають професійне свято.

День Збройних Сил України був заснований постановою Верховної Ради двадцять років тому - в 1993 році. Відзначається професійне свято щорічно 6 грудня - в день ухвалення в 1991 році Закону «Про Збройні Сили України».

Як відомо, цього року був останній призов юнаків до лав армії. З 2014 року призов скасовують та переходять на контрактну основу.

Погодьтеся, важко казати про виконання плану щодо укомплектування армії контрактниками, якщо розмір їх грошового утримання менший за прожитковий рівень або їм просто ніде жити, окрім старої радянської казарми. Як кажуть у такому разі, одними гаслами ситий не будеш.

Саме тому процес комплектації нової армії має розпочинатися з підвищення мотиваційних установок для контрактника. І хоча сьогодні поки що не вдалося вийти в цьому питанні на оптимальний рівень, кілька складних бар’єрів уже подолано. Так, наприклад, у військах впроваджено новий розпорядок дня і регламент службового часу (з 8-годинним робочим днем і обов’язковими двома вихідними на тиждень), що впорядковує повсякденну діяльність військових колективів, істотно зменшує кількість і час забезпечуючих видів служби, таких, як внутрішні наряди, варти.

Крім того, з березня 2013-го в декількох військових частинах розпочато експеримент щодо повноцінного і всебічного аутсорсингу військових об’єктів. Тобто, у цих частинах військовослужбовців відсторонено від виконання невластивих їм господарських робіт, охорони, прибирання та утримання військових об’єктів і територій, а зосереджено на бойовій підготовці та навчанні.

У сфері грошового забезпечення так само вдалося істотно поліпшити мотивацію для контрактників. Так, у 2012 році грошове забезпечення військовослужбовців Військово-Морських Сил, повітряно-десантних військ, частин спеціального призначення та тих, що дислокуються в АР Крим, а так само льотному та інженерно-технічному складу було збільшено вдвічі. Завдяки цьому грошове утримання контрактників у цих частинах доведено на посадах солдатів до 3 тис. грн, на посадах командирів відділень (молодшого сержанта) – до 3,5 тис. грн, а на посадах головного старшини – до 4,7 тис. грн. Решті військовослужбовців згідно з постановою Уряду грошове утримання збільшується поетапно, на 20 % щоквартально. Тобто, слід чекати, що з 1 липня 2014 року грошове утримання військовослужбовців буде подвоєно.

– З 1 вересня 2013 року відбувся черговий етап підвищення розміру місячного грошового забезпечення всіх категорій військовослужбовців до 40 %. Державною програмою передбачено подальше збільшення грошового забезпечення, опрацьовується можливість підвищення посадових окладів військовослужбовців до рівня державних службовців, збільшення окладів за військовим званням тощо, – каже Володимир Можаровський.

Крім того, згідно з Постановою Уряду наші контрактники тепер у робочі дні забезпечуються безкоштовними обідами або можуть, за їхнім бажанням, отримувати вартість цього харчування грошима. А в ході виконання завдань бойової підготовки в польових умовах забезпечуються повноцінним триразовим харчуванням за рахунок держави. Наразі Міністерством оборони підготовлено на розгляд Уряду документи щодо можливості забезпечення триразовим харчуванням тих контрактників, які проживатимуть у спеціалізованих гуртожитках безпосередньо на території військової частини.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №145 від 05.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта