Як домогтися виконання судового рішення. Коментар харківського юриста

06.12.2013 07:23 Влада
http://gazeta.zn.ua/ http://gazeta.zn.ua/
Дуже часто ми чуємо такі гучні висловлювання, що невиконання судових рішень є однією з найбільш нагальних проблем у сфері судочинства.

Проте, як свідчить практика, більш ніж у половини громадян, на користь яких винесено судове рішення, виникають проблеми з його виконанням через звичайне незнання процедури.

Ми вирішили з’ясувати, що необхідно знати, аби рішення суду, ухвалене на вашу користь, було виконано правильно. Допомагала нам у цьому, у рамках Всеукраїнського тижня права, головний спеціаліст – юрисконсульт відділу правового забезпечення діяльності апарату облдержадміністрації управління правової та організаційно-контрольної роботи Юридичного департаменту Харківської облдержадміністрації Анна Гончар.

– На підставі чого відбувається виконання рішень суду?

– Виконання судового рішення, відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» (далі – Закон), реалізується на стадії виконавчого провадження.
Примусове виконання рішень здійснюється на підставі виконавчих документів. Якщо справа розглядалася судом, то таким документом є виконавчий лист. Для отримання виконавчого листа необхідно звернутися до суду, який виніс рішення по справі, із письмовою заявою. Отримати виконавчий лист можна лише в тому разі, якщо рішення суду вже набрало законної сили. Виконавчий лист має бути підписаний суддею із зазначенням його прізвища та ініціалів і скріплений гербовою печаткою суду.

– Куди необхідно звернутися?

– Виконання рішень суду в Україні покладено на спеціальний державний орган – Державну виконавчу службу. Систему органів державної виконавчої служби на території Харківської області представлено районними відділами державної виконавчої служби Харківського міського управління юстиції (у м. Харкові) та відділами державної виконавчої служби відповідного районного (міськрайонного) управління юстиції (у Харківській області).

Примусове виконання судових рішень здійснюють державні виконавці за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. У тому разі, коли боржник є юридичною особою, виконання провадиться за місцезнаходженням його постійно діючого органу або майна. Право вибору місця виконання між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії з виконання рішення на території, на яку поширюються їх функції, належить стягувачу.

Олександр Гречаний, матеріал з газети "Слобідський край" №145 від 05.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта