Як правильно укласти договір оренди землі

30.07.2013 06:32 Влада
http://pravo-znaty.org.ua/ http://pravo-znaty.org.ua/
Що потрібно знати селянину, кореспондент «СК» з’ясовував у заступника начальника Головного управління Держагентства земельних ресурсів у Харківській області Василя Саранчі.

Основним документом є договір оренди, бажано мати також додаткову угоду. Строк дії договору оренди визначається за згодою сторін. Згідно із Земельним кодексом оренда земельної ділянки може бути короткостроковою (не більше ніж на 5 років) і довгостроковою (не більше ніж на 50 років). У договорі потрібно обов’язково вказати, що земельний пай передається в оренду для сільськогосподарських потреб.

– При визначенні розміру виплачуваної фізичній особі – орендодавцю орендної плати в розрахунку на одну земельну частку в обов’язковому порядку вказують розміри грошової плати у гривнях. А натуральної – у кількості продукції, відробіткової – у послугах або роботах, наданих орендодавцю, – консультує Василь Саранча.
Невід’ємною частиною договору оренди земельного паю є додаток до договору, в якому на підставі щорічного розміру орендної плати перераховано форми орендної плати на рік і зазначено періоди її виплати. Виплата орендної плати за земельні паї здійснюється, як правило, один раз на рік за підсумками роботи сільськогосподарського підприємства, але можна передбачати й інший порядок (щомісяця, щокварталу).

– Це вже як ви домовитеся з керівником сільгосппідприємства, – зазначає Василь Саранча. – Договір укладається в письмовій формі, за загальними правилами, у вигляді єдиного документа, підписаного сторонами і скріпленого печаткою. Зміни до договору також доцільно оформити у вигляді окремого документа. При цьому він має містити всі необхідні реквізити договору. Насамперед, назву «Додаткова угода».

Згідно із Законом «Про оренду землі» розірвання договору в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором. Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду. Варто знати й те, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи – орендаря не є підставою для змінення умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі. Змінення договорів в односторонньому порядку зазвичай не допускається. Сторона, яка вважає за необхідне змінити договір, повинна направити пропозицію про це другій стороні, яка після її отримання має 20 днів для того, щоб розглянути пропозицію і ухвалити рішення. Якщо сторони дійшли згоди, потрібно належним чином оформити зміни до договору.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №89 від 27.07.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта