Якщо потрапили під бомбардування. Інструкція з порятунку

29.07.2014 07:56 Влада
http://24tv.ua/ http://24tv.ua/
З огляду на соціально-політичну ситуацію у країні, методист Харківського обласного методичного кабінету безпеки життєдіяльності населення (БЖД) Олександр Березан дав кілька порад щодо того, як правильно поводитися в разі раптового артобстрілу:

– Якщо ви почули свист снаряда, а через дві – три секунди вибух, відразу падайте на землю. Не панікуйте: уже те, що ви чуєте сам звук польоту, означає, що снаряд пролетів досить далеко від вас, а ті секунди перед вибухом лише підтвердили достатньо безпечну відстань. Проте наступний снаряд може полетіти ближче до вас, тому треба швидко оглянути територію навколо себе й обрати місце, щоб сховатися.

Читайте також: «Увага всім!» Що робити, якщо почули сирену

У разі, якщо обстріл почався, коли ви їдете у транспорті, слід негайно вийти з нього, відбігти від дороги в напрямку «від будівель і споруд» і залягти на землю. Просуватися слід короткими швидкими перебіжками відразу після наступного вибуху.

– Навіть якщо перші вибухи застали вас у дорозі на власному автомобілі, не розраховуйте, що на машині ви зможете швидко виїхати із зони артобстрілу. Ви ніколи не знатимете, в який бік перенесеться вогонь, і чи не почнеться далі обстріл, скажімо, з мінометів. Крім того, бензобак авто додає ризиків обгоріти, – пояснив спеціаліст з БЖД.
Після того як обстріл завершився, можна покинути схованку. Але треба уважно дивитися собі під ноги, не піднімати із землі ніяких незнайомих предметів, адже вони можуть бути вибухонебезпечними.

– Бойові елементи часто розриваються при падінні, але можуть вибухнути пізніше в руках – від найменшого руху або дотику, – розповів Олександр Березан.

Станіслав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" №89 від 26.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта