Запрошення на вибори мають доставити до 12 жовтня

09.10.2012 09:39 Влада
http://pravda.ks.ua http://pravda.ks.ua

Згідно із Законом "Про вибори народних депутатів України" кожен виборець повинен отримати іменне запрошення на голосування не пізніше, ніж за п'ятнадцять днів до голосування (цього року - до 12 жовтня включно).

Дільнична виборча комісія надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям,які не можуть пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. Таке письмове повідомлення надсилається або доставляється не пізніш як за п'ятнадцять днів до дня голосування.

Якщо ж виборець у встановлені законодавством строки не отримав запрошення то, можливо, він не включений до списків виборців, і йому слід звернутися до дільничної виборчої комісії (ДВК) за місцем його реєстрації та перевірити себе у попередніх списках виборців.

У праві виборця виправити неточності у списках виборців щодо себе. Він має право звернутися до ДВК  не пізніше, як за 5 днів до дня голосування (заява); до органу ведення Державного реєстру виборців – не пізніше, як за 5 днів до дня голосування (заява); до суду не пізніше, як за 2 дні до дня голосування (адміністративний позов. Виборець може оскаржити неточності у попередніх списках не тільки стосовно себе, а і іншого виборця).

Не пізніше як за 2 дні до голосування ДВК отримує від органу ведення Державного реєстру виборців уточнені списки виборців.

Процедура внесення змін до уточненого списку виборців  інша. Підставами для внесення змін до уточнених списків можуть бути рішення суду або повідомлення органу ведення Реєстру.

Внести зміни до уточнених списків можуть тільки голова ДВК, заступник або секретар ДВК.

Слід зауважити, що закон не передбачає ознайомлення виборців з уточненими списками до дня голосування. Тобто перевіряти себе у списку слід у той період, коли ДВК працюють з попередніми списками виборців, тоді кожен виборець може вплинути на виправлення неточностей у списках.
У день голосування всі уточнення до списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

Також до 13 жовтня має бути наданий один примірник списку виборців на спеціальній виборчій дільниці для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня.

Джерело: сайт ЦВК
Автор: Администратор сайта