Безкоштовні ліки обіцяють у наступному році: коментар експерта

03.12.2016 13:00 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Завдяки держрегулюванню у наступному році медикаменти мають подешевшати, а низка важливих лікарських засобів узагалі дістатися хворим безкоштовно.

Нагадаємо, близько півмільйона гривень уряд планує виділити на реімбурсацію ліків.

Згідно з проектом відшкодуванння ліків, у пріоритеті лікування – хвороби, що першочергово впливають на основні показники смертності населення чи ефективно лікуються на амбулаторному етапі. Серед них – серцево-судинні хвороби, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальна астма.

Ліки, вартість яких відшкодовуватимуть, визначатиме Національний перелік основних лікарських засобів у 2017 році. До нього входить рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я 21 міжнародна непатентована назва (МНН або діюча речовина) для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу.

На думку медиків, сама ідея відшкодування – добра, але для повної картини залишилося не спаплюжити її виконанням.

– Сама ідея реімбурсації хороша, вона діє в багатьох країнах, але подивимося, як це відбуватиметься на практиці, – зазначив харківський лікар-педіатр, кандидат медичних наук Андрій Пеньков. – Аби система запрацювала на повну, потрібно зробити кілька важливих кроків. Приміром, на сьогодні в Україні немає єдиного реєстру пацієнтів, але це питання технічної складності, яке потрібно вирішити.

Також необхідно ввести чіткий контроль, аби ліки отримували саме ті люди, які їх потребують.
– Чек на лікування хвороби виливається людям у сотні та навіть тисячі гривень, але питання таке: ліки мають отримувати саме ті, хто дійсно їх потребує, – зазначив лікар-педіатр. – Для цього повинна бути звітність пацієнтів і точна діагностика протікання хвороби та кінцевий результат. Тобто потрібно відпрацювати чіткий механізм.

Окрім цього, лікар розповів, що сьогодні актуальною проблемою залишається те, що люди просто не звертаються по медичну допомогу в заклади охорони здоров’я. Наприклад, у Чугуєві тільки 30 % населення приходить на прийом до лікаря.


– Тому реформування медицини потрібно як на державному рівні, так і для суспільства, і головне – не зупинятися, а робити її максимально ефективною, – зазначив медик.


Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта