Чорнобильців Харківщини обстежуватимуть за допомогою 3D-технологій

25.12.2012 12:22 Суспільство
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик

Новий діагностичний комплекс уже завтра запрацює в Обласній стоматологічній поліклініці.

На комп'ютерному томографі безкоштовно діагностуватимуть чорнобильців.

- По договору соціального партнерства всі чорнобильці, які потребуватимуть обстеження на цьому обладнанні проходитимуть його безкоштовно, а вартість одного обстеження від 300 до 500 грн, - зазначив заступник голови ХОДА Ігор Шурма. - Список людей, які потребують протезування погоджуються з чорнобильською організацією, щоб не було преференцій тій чи іншій людині.

За словами Ігора Шурми, аналогів діагностичного комплексу у Харківській області немає.

Головний лікар Обласної стоматологічної поліклініки Євген Волосов розповів, що апарат дозволяє отримати високоякісні панорамні знімки, знімки весочно нижніх щелепних складів, а також 3D-знімки досліджень, що записуються на диск.

- Знімки робляться швидко, апарат дає низьке променеве навантаження, - сказав Євген Волосов. - Будь-яку область із кісткової структури голови можна досліджувати на цьому томографі.

Окрім того, чорнобильці зможуть нарешті лікувати зуби і в Обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення. Там сьогодні відкрили новий стоматологічний кабінет на два робочих місця.

В оновленому кабінеті не лише поставили дві сучасні стоматологічні установки, а й зробили капітальний ремонт. Так, довелося навіть підводити каналізацію, адже лише таким чином працює нова установка.

- Навіть, щоб поставити крісла, необхідно було замінити каналізацію для того, щоб була постійна подача води на установки, щоб можна було постійно змивати плювальницю, - розповіла завідуюча стоматологічним відділенням Альона Зінов'єва.

Раніше в лікарні були стоматологічні кабінети, але в них не надавалася лікувально-терапевтична стоматологічна допомога, а проводилося зубопротезування.

- Нами було прийняте рішення проводити зубопротезування та санацію виключно на території Обласної стоматологічної поліклініки в окремих кабінетах, де немає черг, тому що там обслуговуються виключно чорнобильці, та у міжрайонних стоматологічних центрах, - розповів Ігор Шурма.

Він додав, що цього року було виділено 230 тис грн на зубопротезування чорнобильців. За ці кошти лікувалося 406 осіб.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта