Експерт: Наслідки безкоштовної медицини - корупція та погана якість медпослуг

28.04.2015 09:11 Суспільство
www.novostimira.com.ua www.novostimira.com.ua
Що ж стосується витрат на охорону здоров’я, то зазвичай чим більше фінансують медицину, тим більша тривалість життя у цій країні.

Приміром, у Туреччині, Угорщині та Естонії живуть у середньому 73–76,7 років, а у Британії, Франції та Швеції – 79–81 років. Середня тривалість життя в Україні становить 68,8 років.

Розвитку української медицини, як і багатьох інших галузей, заважає корупція. Адже, наприклад, тендери на закупівлю медобладнання і ліків проводяться непрозоро. Часто держава купує гірше обладнання за більші гроші, внаслідок чого лікарі вимушені працювати з неякісним устаткуванням, а пацієнти отримують гірші послуги, вважає кандидат медичних наук Роман Костін. Крім того, на думку медиків, на сьогодні концепція «безкоштовної медицини» віджила своє. Медичні послуги можуть бути безоплатними (але не безкоштовними – бо за них платить держава) для пільгових категорій громадян. Решта ж пацієнтів має платити за своє лікування. Однак у цьому процесі є одне але: кошти, отримані від пацієнтів, мають прозоро й точно розподілятися саме на цю галузь.

Саме прозорість державних витрат і є головною умовою довіри громадян. «Я готова платити більше податків, якщо буду знати, що вони не йдуть потім «наліво», – каже підприємець Наталія Іванова. Аби пересічні громадяни бачили, як розподіляється бюджет, у європейських країнах (Нідерландах, Словенії, Британії та Німеччині) чиновники не просто оприлюднюють набір цифр та індексів, а й витрачають багато зусиль, аби пояснити цю інформацію громадянам. Також громади мають слідкувати за розподілом коштів на місцевому рівні.

Олександр Томін, матеріал з газети "Слобідський край" №50 від 28.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта