Фармацевтична наркоманія: доставка під самі двері

07.03.2014 10:31 Суспільство
Часто батьки думають, що тема наркоманії настільки далека від їх дитини, що може бути актуальною десь у паралельному всесвіті або навіть трохи далі.

І загалом, дійсно, навіть коноплі дістати важко, адже (хто б що не казав!) направо-наліво їх не продають. Та фармнаркоманія – це зовсім інша справа.

За два кроки від оселі

Аптеки є всюди, де є люди. Працюють вони цілодобово, а необхідні препарати коштують 20–40 гривень – не так уже й дорого. Та що там, якщо гроші є, можна організувати доставку під самісінькі двері. Від цього принципово неможливо вберегти або відгородити дитину. І навіть не надійтеся, що вона не дізнається про існування таких препаратів та їх дію. Дізнається. Адже такою є наркоманія двадцять першого сторіччя – інформаційно відкрита, доступна та цілком легальна.

– Узагалі в наших пацієнтів останні 10 років чітко простежується тенденція відходу від вуличних наркотиків – як то героїн, макова соломка й тому подібні речовини – і переходу на фармацевтичні препарати, – розповідає завідувач кафедри наркології Харківської медичної академії післядипломної освіти, доктор медичних наук, професор Іван Сосін. – І ця тенденція характерна не тільки для нашої області чи навіть країни. Це загальносвітова тенденція. Препаратів, які можна використовувати як наркотичні засоби насправді дуже багато. Це і протизастудні, які містять фенілпропаноламін (препарат, за дією чимось схожий на ефедрин), і антидепресанти, і деякі спазмолітичні засоби, і засоби проти кашлю, що містять кодеїн. Останні є найпоширенішими. А от трамадол, препарат опіатної спрямованості, який раніше був найпопулярнішим серед фармацевтичних наркоманів, на щастя, пішов у минуле. Тобто, сам препарат залишився, але доступ до нього закрили.

Звичайно, препарат від кашлю в першу чергу лікує кашель і не спричиняє якихось наркотичних ефектів. А от при збільшенні дози в 10, 20, 30 і навіть у 40 разів кількість діючої речовини зростає настільки, що людину починає неабияк «перти», як кажуть самі наркомани. На цьому й базується принцип, яким вони користуються.
– Біда цього виду наркоманії ще й у тому, – продовжує Іван Сосін, – що медичний препарат – це суміш речовин, і в ньому, крім необхідної наркоманам речовини, містяться й інші, додаткові. У фармацевтичній дозі вони безпечні, на них навіть уваги ніхто не звертає, а от при збільшенні дози в 30 разів вони теж починають серйозно шкодити організму. Тому страждають спочатку печінка та нирки, а потім серце й мозок. Загалом, при цьому виді наркоманії за 5–10 років починаються процеси деградації людини. Це повільніше, ніж при вживанні важких наркотиків, але швидше, ніж при вживанні алкоголю. Для порівняння: аналогічні процеси при алкоголізмі – а саме депресія, психози, агресія, зниження розумової діяльності – наступають через 10–15 років.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 26 від 01.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта