Гроші отримано, список оновлено. На що сподіватися гіпертонікам у Харкові

10.09.2014 11:30 Суспільство
prozdoroviespb.ru prozdoroviespb.ru
На Харківщині гіпертонічні хворі лікуються здебільше за рахунок держави

В області третій рік працює пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

На сьогодні реєстр таких хворих по області складає близько 600 тис. пацієнтів. Кошторис проекту на 2014 рік склав 13 млн. грн. Але гроші Департамент охорони здоров'я ХОДА отримав тіки два місяці тому і лише 8,6 млн. грн.

Тож, по суті, перші півроку проект був заморожений. Отримана сума вже освоєна на 42%, у тому, що до кінця року усі кошти будуть освоєні, посадавці впевнені.

Також оновлено список ліків, на які поширюється дія проекту. Він включає майже 300 найменувань препаратів як вітчизняних, так і зарубіжних виробників. Їх пацієнти за рецептом можуть придбати зі знижкою. Різницю аптекам компенсує держава.

«Згідно пілотному проекту, були визначені 3 категорії лікарських засобів. Перша категорія - це ліки, за які пацієнт платить 10 відсотків вартості. Друга категорія - пацієнт платить 30 відсотків вартості лікування. Третя категорія - це самі дорогі препарати, які не завжди є найефективнішими. В цьому випадку - пацієнт повністю оплачує лікування », - зазначила директор Департамента Галина Сіроштан.

Непокоїть посадовців ситуацієя із охороною здоров’я на Харківщині в цілому. Адже до області прибули десятки тисяч переселенців із Луганської та Донецької областей. На їх медичне обслуговування з бюджету області вже витрачено 10 млн грн, а додаткових коштів держава не виділяла.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта